„Klubrádió
A lényeg

ADOM: aláírásgyűjtés az oktatási reformjavaslat mellett

31/07/2021 14:49

| Szerző: Klubrádió

Az ADOM Diákmozgalom (korábbi nevén: Független Diákparlament) utcai és online aláírásgyűjtésbe kezd az általa megfogalmazott 12 oktatási reformjavaslat mellett.

A javaslatokat - amelyek között szerepel a pedagógus-bérek növelése, a szabad tankönyvválasztás, az önálló oktatási minisztérium létrehozása, és a 9 órai iskolakezdés is - az ADOM Diákmozgalom több hónapnyi munka során, az ország számos településén az oktatás érintettjeitől gyűjtött gondolatokból merítve állította össze, több szakmai szervezet megkérdezésével, bevonásával.

A reformjavaslatok legfőbb célja, hogy azokat a jövő évi országgyűlési választásokon induló összes (jelentősebb támogatottsággal bíró) jelölt közös oktatási minimumként elfogadja és aláírja. A részletes oktatási programok ütköztetése és megvitatása érdekében pedig miniszterelnök-jelölti vitát is kezdeményezni fognak az oktatási kérdésekről.

Honlapjukon minden ponthoz rövid indoklást is fűznek, a 9 órás napindításhoz például ezt: „A középiskolások, gimnazisták számára felesleges a 8 órai órakezdés. Tudományosan bizonyított, a későbbi kezdéssel fokozható a diákok koncentrációja, aktivitása. Továbbá csökkenti a tömegközlekedési eszközök reggeli zsúfoltságát.

(Kiemelt kép: archív, MTI/Szigetváry Zsolt)