„Köszönjük,

A Telex nyerte a svéd Riporterek Határok Nélkül sajtószabadságdíját

3/05/2021 13:21

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Kamasz László

A svéd Riporterek Határok Nélkül az idei sajtószabadságdíját a Telexnek ítélte, az indoklás szerint „a bátor és félelem nélküli fellépéséért, amelynek célja egy új független és pártatlan híroldal létrehozása volt Magyarországon közösségi finanszírozásból”.

Az elmúlt évtizedben a sajtószabadság fokozatosan romlott Magyarországon, és az ország a Riporterek Határok Nélkül világsajtószabadság-indexében a 180 ország közül a 92. helyen áll. Az elmúlt 15 évben Magyarország 82 pozíciót veszített a Riporterek Határok Nélkül sajtószabadság-mutatója szerint, és „nagy szükség van olyan bátor újságírókra, akik a Telexhez hasonlóan a sajtószabadságért küzdenek”, fogalmaz a szervezet közleménye.

telex.hutelex.hu
 

„Az Európai Unióban a sajtószabadság nehéz napjaiban szükségünk van bátrabb és elkötelezettebb újságírókra, akik ki mernek állni az autoriter rezsimek, a korrupció, a szervezett bűnözés, a dezinformáció és a közösségi médiás gyűlölet és fenyegetések ellen.

Ilyen újságírókat találunk a Telex.hu magyar híroldal munkatársai között. Saját kezükbe vették az ügyüket, tömeges finanszírozással gyűjtöttek támogatást, és új újságot alapítottak az EU-ban a sajtószabadság szempontjából második legrosszabb országában.

Alig több mint hat hónap alatt elértek több mint 40 ezer támogatót, és napi közel 700 ezer látogatót az oldalukon, és erős támogatást nyújtanak a magyar lakosságnak, amely egyre korlátozottabban fér hozzá a független és oknyomozó újságíráshoz” – mondta Erik Halkjaer, a Riporterek Határok Nélkül Svédország (RSF) elnöke.

„A díj egyszerre szól a teljes szerkesztőségnek, amelynek minden tagja hetedik hónapja fáradhatatlanul a legmagasabb színvonalon dolgozik, és szól az összes támogatónknak, akik nélkül nem indulhattunk volna ezen az úton, és nem írhatnánk újságot” – mondta Munk Veronika és Dull Szabolcs.

(Forrás: Telex.hu)