„Klubrádió
A lényeg

A tálibok megtiltották, hogy afgánok belépjenek a kabuli reptérre

24/08/2021 20:50

| Szerző: Klubrádió

Afganisztán új tálib vezetői kedden közölték, hogy augusztus 31-ig be kell fejezni minden külföldi evakuálását az országból, a határidő meghosszabbításához nem járulnak hozzá, egyszersmind megtiltották az afgán állampolgároknak a belépést a kabuli reptérre.

Zabihullah Mudzsahid tálib szóvivő a keddi sajtótájékoztatón arról próbálta meggyőzni az afgánokat, hogy nincs mitől tartaniuk, és menjenek haza a reptérről, úgy fogalmazott: „garantáljuk a biztonságukat”.

Eközben a nyugati országok azon dolgoznak, hogy minél több embert – köztük afgánokat – ültessenek repülőre, hogy elhagyhassák az országot, a kabuli reptérre pedig akkora tömeg próbál kijutni, hogy az műholdképeken is látszik. Az első magyar géppel 173-an érkeztek Afganisztánból: Szijjártó Péter miniszter hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, a gépen részben magyar állampolgárok ültek, de „az utasok jelentős részét amerikai és osztrák kérésre hoztuk el”.

CNN információi szerint Joe Biden amerikai elnök a nemzetbiztonsági csapatával konzultálva úgy döntött, tartják magukat az eredeti, augusztus 31-i határidőhöz. A nap folyamán arról is jöttek hírek, hogy a CIA igazgatója titokban találkozott a tálibokkal, de a jelek szerint nem sikerült megegyezniük a kivonulás határidejének meghosszabbításáról.

(forrás: 444/MTI, kiemelt kép: MTI/EPA/STRINGER)