„Klubrádió

A Szijjártót jachtoztató Szijj László 2024-ig kapott megrendeléseket

18/12/2020 13:54

| Szerző: Klubrádió

A Duna Aszfalt által elnyert területeken a tenderek becsült értéke összesen 269,373 milliárd forint, a munkák pedig bőven a választások után érnek majd véget. A közbeszerzés által lefedett időszak ugyanis 2020–2024.

A Magyar Közút 2024-ig, tehát bőven a választások utánig biztosíthat munkát Szíjj László Duna Aszfaltjának – írja a 24.hu. A vállalat országosan sok-sok ezer kilométernyi utat kezel és üzemeltet, munka pedig – ismerve a hazai utak állapotát – mindig lesz. 

Az állami cég az ország 6 régiójában 393,699 milliárd forint összeértékben tervez költeni útfelújításokra. A megbízások közt akad néhány milliós tétel, de nem ritkák a félmilliárdos altenderek sem. 

Hasonló közbeszerzést legutóbb a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) bonyolított le, az Európai Unió pedig nem győzött ellene tiltakozni. Az EU legfőbb kifogása az volt, hogy ezzel a módszerrel lényegében előre felosztják a piacot, hiszen később más már nem kaphat megbízást. Legjobb tudomásunk szerint a Magyar Közút tenderei ellen nem emeltek kifogást, pedig azoknál is ugyanezt a módszert alkalmazzák – írja a hvg.

Kátyúk Debrecenben
 
Kátyú Fotó:
MTI/Czeglédi Zsolt
Fotó: Czeglédi Zsolt
 

A Duna Aszfalt által elnyert területeken a tenderek becsült értéke összesen 269,373 milliárd forint, a munkák pedig bőven a választások után érnek majd véget. A közbeszerzés által lefedett időszak ugyanis 2020–2024. A vállalat 2019-ben 24,3 milliárd forint nyereséget termelt, bevétele pedig megközelítette a 160 milliárd forintot.

A cég Simicska Lajos Közgépének kapitulálása óta az első számú favorit az állami közbeszerzéseken, ezért is volt kínos, amikor kiderült, hogy a külügyminiszter, Szijjártó Péter Szíjj László luxusjachtján töltött a családjával több napot. Az adriai hajókázás ugyanis korrupciós kérdéseket vethet fel. Polt Péter főügyész ugyanakkor elutasította az ezzel kapcsolatos feljelentést. Szerinte ugyanis mindez nem bűncselekmény – foglalta össze a 24.hu.