„Köszönjük,
A lényeg

A státusztörvény után 21 forintos béremelést kapott, felmondott egy tanár

29/09/2023 17:38

| Szerző: Klubrádió

Egy pedagógus illetménye – az ágazati szakmai, gyógypedagógiai pótlékkal együtt – bruttó 21 forinttal emelkedett a státusztörvény elfogadása után. Így fizetése 409 979 forintról kereken 410 000 forintra módosult. A pedagógus szerdán beadta a felmondását – számolt be a hvg.hu.

A lapnak álnéven nyilatkozó pedagógus (vidéken dolgozó nyelvtanár) azt mondta, hogy jövőre várhatóan bruttó 450 ezerre nőtt volna a fizetése. Ám ezt is megalázónak érzi, főleg úgy, hogy egy gyakornok alig keres nála kevesebbet. Idén még nagyobb a különbség köztük, hiszen míg neki 24, addig egy gyakornoknak 20 órát kell dolgoznia csaknem ugyanakkora összegért.

Ez méltatlan és sértő, így nem érzem magam megbecsülve – mondta a státusztörvényről, amelynek szerinte „büntető jellege van”, illetve azt is mondta, hogy cinikusan és arrogánsan kommunikálnak a tanárok felé. A státusztörvénnyel szemben egyébként kezdettől fogva voltak fenntartásai, és még nem tudja, mihez kezd.

Az idei tanévtől kezdve hatályos a kordonbontások, tüntetések és könnygáz mellett elfogadott státusztörvény, amelynek alapján a pedagógusoknak szeptember 29-éig kell döntést hozniuk, hogy maradnak-e a helyükön, vagy elhagyják a pályát. Erről a hvg.hu által megkérdezett tanár úgy vélekedett: a kormány „lelki zsarolásból húzta itt meg a határidőt, arra apellálva, hogy egy pedagógus úgysem hagyja ott a gyerekeket, mert megsajnálja őket”.