„Klubrádió
A lényeg

A Simonka-per elsőrendű vádlottjához ömlik az állami pénz

28/01/2022 07:09

| Szerző: Klubrádió

Simonka György Békés megye fideszes országgyűlési képviselője és 32 társa a vád szerint bűnszervezetben 1,4 milliárd forintos kárt okoztak. A monstre perben a hatóságok nagyon lazán állnak  a vádlottakhoz, a fideszes képviselő például a per egyes tárgyalásai helyett bejár a parlamentbe szavazni, de az elsőrendű vádlottnak sem megy rosszul a sora, ugyanis a 24.hu szerint többször is vissza nem térítendő állami és európai uniós támogatást kapott a büntetőper kezdete óta.

Bíróság - Karsai József perének tárgyalása
 
Simonka György
 
Battonya, 2011. október 5. Simonka György sértett, a Fidesz országgyűlési képviselője, a Simba Hungary Kft. ügyvezetője várakozik a Karsai József volt szocialista országgyűlési képviselő, Battonya független polgármestere ellen kényszerítés bűntette miatt indult per tárgyalása előtt a Battonyai Városi Bíróság folyosóján. MTI Fotó: Rosta Tibor
Fotó: Rosta Tibor / MTI
 

 

A Magyar Termés TÉSZ Kft. volt vezetőjét, Kékessy Mihály Györgyöt az ügyészség üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével, két rendbeli folytatólagosan, egy esetben bűnsegédként elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége elkövetésével vádolja,  és 16 millió forint erejéig vagyonelkobzás elrendelését is kérte.

Az elsőrendű vádlott jelenleg gazdálkodóként dolgozik és a Magyar Államkincstár (MÁK) nyilvántartása alapján több mint 165 millió forint támogatást kapott költségvetési és EU-s forrásból a 2020 januárjában elkezdődött büntetőper óta".

Európai uniós és magyar állami költségvetésű forrásból kifizetett agrártámogatásokból 2020-ban 82.965.818 forintot, 2021-ben pedig 82.286.628 forintot fizetettek ki.

Kékessy a lap szerint a mezőgazdasági termékekkel kereskedő Perpusz Hungary Kft. ügyvezetője és tulajdonosa, és amellett, hogy a cég neve a "vádiratában is felbukkan", "az Európai Uniónak jelentett adatok szerint a per indulása óta szintén részesült vissza nem térítendő támogatásban, hárommillió forintot ítélt meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium, továbbá az állami tulajdonban álló Garantiqa Hitelgarancia Zrt. 64 millió forintos állami kezességvállalás keretében segítette.

A MÁK-nak kérdéseket küldött a lap, de nem kaptak választ.