„Klubrádió
A lényeg

A rendőrség Hadházyt és civileket is megfigyelhetett, az ügyészség nyomoz

11/05/2022 10:26

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Felderítő Főosztályának nyomozói az elmúlt években engedély nélkül figyelhettek meg embereket, írja a Blikk. Az ügyészség nyomoz. Az egyik állítólagos megfigyelt, Hadházy Ákos azt írta az üggyel kapcsolatban, hogy "ez egy rendkívül súlyos történet - egy mentelmi joggal rendelkező képviselőt megfigyelni, ráadásul szimplán politikai okból, több, mint törvénytelen."

Illegális bevándorlás - BRFK: migránsokat szállító autó
 
Illusztráció
 
Budapest, 2022. május 4. Rendőri intézkedés a IX. kerületben, a Gyáli út és az Ecseri út kereszteződésében. MTI/Mihádák Zoltán
Fotó: Mihádák Zoltán
 

 

A Blikk szerint Hadházyn kívül "a városligeti fák kivágása és a terület beépítése ellen tüntető Ligetvédők csoportjának több tagja és egy ismert celeb is" a megfigyelt célszemélyek között van, de olyan szinten, hogy "előfordult, hogy egy-egy megfigyelésen akár húsz nyomozó is részt vett" - írja a lap.

A lap azt írja, a megfigyeléseket a főosztály vezetője rendelte el, "a nyomozók követték a célszemélyek mozgását, és mindezt fotókkal, valamint videókkal dokumentálták. Ezeket az anyagokat pedig egy Viber-csoportba továbbították." Arra a rendőrségtől a Blikk nem kapott választ, hogy a "Felderítő Főosztály vezetője kinek a kérésére vagy inkább utasítására rendelte el az engedély nélküli nyomon követéseket".

Hadházy betekintést kért a Felderítő Főosztálytól az őt érintő iratokba. Azt írta a megválasztott ellenzéki képviselő, hogy más képviselő is érintett volt a megfigyelésekben.