„Támogassa
A lényeg

A parlament a héten egynapos ülést tart, megválasztják az ÁSZ új elnökét is

4/07/2022 09:40

| Szerző: Klubrádió

Megválasztja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) új elnökét az Országgyűlés hétfőn, írja az MTI. Az országgyűlési honlapon olvasható napirendi javaslat szerint a parlament a héten egynapos ülést tart; 13 órakor a napirend előtti felszólalásokkal kezdenek a képviselők.

A napirend előtti felszólalásokat követően közel másfél órán keresztül interpellációk hangzanak el, majd határozathozatalok következnek az ÁSZ-elnök megválasztásával. A határozathozatalokat követően azonnali kérdések és válaszok órája lesz, majd kérdések hangzanak el. Az Országgyűlés tavaszi, rendes ülésszaka június 15-ig tartott, azóta rendkívüli üléseken tanácskoznak a képviselők.

Korrupcióellenes világnap
 
Windisch László
 MTI/Balogh Zoltán
 
 

Az ÁSZ jelenlegi elnökét, Domokos Lászlót 2010-ben választotta meg az Országgyűlés, mandátuma július 5-én jár le. A számvevőszék élére Windisch Lászlót, aki 2013-tól 2019-ig a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnöke volt, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelnlegi elnökhelyettesét, a Fidesz-KDNP-jelöltjét javasolja a parlament illetékes eseti bizottsága. Az ÁSZ elnökét az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával tizenkét évre, titkos szavazással választják meg. Az új elnök megválasztása után esküt tesz – írja a 24.hu.