„Támogassa
A lényeg

A válaszadók 90 százaléka betiltaná a villanyrollereket Párizsban

3/04/2023 11:50

| Szerző: Klubrádió

A várakozásokkal szemben a szavazásra jogosultak kevesebb mint 10 százaléka adta le szavazatát a z elektromos rollerek tiltásáról szóló népszavazáson. A szavazók 89,03-%-a szavazott a betitásra.

Városi konzultációt rendeztek Párizsban, amelyen a döntéshozók arra voltak kíváncsiak, hogy mit gondol a lakosság a bérelhető elektromos rollerekről. Az eredmény: a várakozásokkal szemben a szavazásra jogosultak kevesebb mint 10 százaléka adta le szavazatát a z elektromos rollerek tiltásáról szóló népszavazáson. A szavazók 89,03-%-a szavazott a betitásra.

Párizs 2018-ban vezette be az e-rollerek rendszerét, most 15 ezer ilyen jármű van a metropoliszban. Csakhogy egyre több lett a baleset is: 2022-ben például 459-en sérültek meg, hárman életüket vesztették.

 
Illusztráció:
Pixabay
 

Az emberek mostani döntése persze jogilag nem számít kötelező érvényűnek, de a hatóságok ígéretet tettek, hogy annak szellemében fognak cselekedni. Anne Hidalgo, Párizs szocialista főpolgármestere is a rollerek tiltása mellett foglalt állást korábban, miközben a kerékpárok használatát teljes mellszélességgel támogatja – írja a Guardian nyomán a 444.