„Köszönjük,
A lényeg

A Mészáros-körhöz került a Valton Security többségi tulajdona

31/03/2023 14:09

| Szerző: Klubrádió

A Mészáros-kör benyelte a kormány és a Fidesz rendezvényeit biztosító, szinte kizárólag hatalmi megrendelésekből élő céget, írja a Válasz Online.

Egy Mészáros Lőrinc ügyvédi csapata által kezelt magántőkealaphoz került a Fidesz és az állam gigarendezvényeit biztosító Valton-Sec Zrt. meghatározó többsége – tudta meg a Válasz Online. Ezzel a Mészáros-kör benyelte a kormány és a Fidesz rendezvényeit biztosító, szinte kizárólag hatalmi megrendelésekből élő céget – tették hozzá.

A Valton-Sec Zrt.-t 2023 elejéig 89 százalékban Varga Lajos birtokolta, a maradék 11 százalék pedig a bulváriparból ismert Sarka Kata férjéé, Bessenyei Istváné. (Utóbbinak egyébként a volt MSZP-s képviselő, Mesterházy Attila biztosított parlamenti belépőt.)

A lap szerint a többségi tulajdonrészt megszerző Prime Multi Magántőkealapot idén januárban alapították, és a Mészáros Lőrinc jogászcsapata által működtetett Primefund Befektetési Alapkezelő menedzseli. A Prime Multi Magántőkealap és Varga Lajos megalapította a Prime Multi Zrt.-t, amibe Varga beletett 6,7 milliárd forintnyi cégrészesedést, vagyis a Valton 89 százalékát és s a szintén általa birtokolt Stu-sza Kft. 100 százalékát.

A zrt. alapszabálya rögzíti, hogy a cég papírjai közül 49 darab részvény a Mészáros-közeli Prime Multi Magántőkealapé, 3 darab Varga Lajosé. Ebből tehát az következik, hogy a zrt.-hez vagyont biztosító Varga Lajos kis híján kiszorult a Valton-Sec és a Stu-sza tulajdonosi köréből. Azért nem teljesen, teszik hozzá, mert három Vargánál maradt részvényből az egyik szavazatelsőbbségi, egy másik osztalékelsőbbségi, és csak a harmadik normál törzsrészvény. Előbbi azt jelenti, hogy a Prime Multi Zrt. és leányvállalatai esetében Varga Lajosnak továbbra is döntő szava van a vezető tisztségviselők megválasztásában, a vállalati stratégia meghatározásában. Az osztalékelsőbbségi pedig azt, hogy a 2022-es és 2023-as évek adózott eredményéből egymilliárd forint még garantáltan az övé lesz, ám ami ezen fölül adódik, azt a magántőkealap viszi – tulajdonosi befolyásának arányában, tehát majdnem mind.

A jövő évtől pedig megszűnik Varga milliárdos „lelépési” pénze, a Valton és a Stu-sza eredményei javarészt a Mészáros-kört gazdagítják – emelte ki a Válasz Online.

Mint írják, a Valton–Stu-sza-birodalom tagszervezetei közé tartozik például az állam szinte kizárólagos catering-szolgáltatójaként működő RaMpART Gasztronómia Kft., amely egy teltházas Puskás Aréna-eseményen 74 büfét üzemeltet, és ez a csapat etet-itat a Magyar Zene Házában, az MVM Dome-ban, a Néprajzi Múzeumban, a Bálnában, a Magyar Nemzeti Múzeumban is.

Megjegyezték, hogy a Primefund Befektetési Alapkezelőben kisebb társként jelen van Lacfi Endre, aki már a Gyurcsány-érában is magas polcon volt: konkrétan a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vezérigazgatói kabinetfőnökeként dolgozott.

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)