„Klubrádió
A lényeg

A megszállás alatt nincs vakáció, a gyerekeket gyorstalpalón tanítják oroszra

26/05/2022 16:34

| Szerző: Klubrádió

A döntő ütközethez közelednek az orosz és az ukrán csapatok Luhanszkban. Olekszij Gromov, az ukrán hadsereg tábornoka szeirnt Oroszországnál van az előny, de minden tőlük telhetőt megtesznek. Az orosz megszállók több mint 40 várost lőttek Donyeck és Luhanszk megyékben, 47 polgári objektumot, köztük 38 lakóházat és egy iskolát romboltak le vagy rongáltak meg. A légicsapások következtében öt civil meghalt, 12 pedig megsebesült.

Ukrajnai háború
 
Ukrajnai háború
 
Irpiny, 2022. május 26. Ukrán férfi megsemmisült lakása egyik helyiségében a Kijev közelében lévő Irpinyban 2022. május 26-án. MTI/AP/Natacha Pisarenko
Fotó: Natacha Pisarenko
 

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön azt üzente Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszternek, hogy "már nem 1938-at írunk", és értésére adta, hogy Ukrajna nem mond le területeiről a békéért cserébe. Kissinger a davosi Világgazdasági Fórumon ugyanis azt mondta, hogy Ukrajna engedje át a területei egy részét Oroszországnak a háború befejezése érdekében.

"Mellesleg 1938-ban, amikor Kissinger úr családja a náci Németországból menekült, ő 15 éves volt, és mindent tökéletesen értett. Akkor azonban nem hallották tőle, hogy alkalmazkodni kellene a nácikhoz, ahelyett, hogy menekülnének előlük vagy harcolnának ellenük" - jelentette ki Zelenszkij a hivatalos honlapján közzétett üzenetében.

Petro Andrjuscsenko, a mariupoli polgármester tanácsadója arról számolt be, hogy az orosz megszállás alá került azovi-tengeri kikötővárosban az oroszok nyár végéig meghosszabbították a tanévet, hogy felkészítsék az iskolákat az orosz programra. "A megszállók bejelentették a tanév meghosszabbítását szeptember 1-ig. Vagyis nem lesz vakáció. (...) Egész nyáron orosz nyelvet és irodalmat, orosz történelmet és matematikát tanítanak a gyerekeknek oroszul. A megszállók kilenc iskola megnyitását tervezik, eddig azonban csak 53 tanárt találtak, vagyis iskolánként 6 tanárt".

Ukrajnai háború
 
Ukrajnai háború
 
Kotelva, 2022. május 26. Az orosz Alekszander Vlagyimirovics Bobikin (k, balról) és Alekszander Alekszejevics Ivanov (k, jobbról) perük meghallgatásán az északkelet-ukrajnai Kotelva város bíróságán 2022. május 26-án. A két orosz katonát háborús bűntett elkövetésének vádjával akár 12 évig tartó börtönbüntetésre is ítélheti a bíróság. MTI/AP/Bernat Armangue
Fotó: Bernat Armangue
 

 

Újabb két elfogott orosz katona állt bíróság elé Ukrajnában. Alekszandr Bobikin és Alekszandr Ivanov is bűnösnek vallotta magát háborús bűnök elkövetésében. A két tüzér Derhachi ágyúzásával sértette meg a háborús törvényeket, az ügyészség szerint egy oktatási intézményt semmisítettek meg. A jogerős ítélet május 31-én várható.

Olaf Scholz német kancellár a davosi Világgazdasági Fórumon azt mondta, az orosz rezsimnek óriási költségeket okoz ez a háború, de figyelmeztetett: „Putyin csak akkor fog komolyan tárgyalni a békéről, ha rájön, hogy nem tudja áttörni Ukrajna védelmét.” „Nem lesz békediktátum. Ukrajna ezt nem fogja elfogadni, ahogy mi sem. Putyin nem nyerheti meg a háborúját”.

Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre, az ukrán gabonatermés létfontosságú a globális élelmiszerellátásban, de az ukránok fekete-tengeri kikötőit az orosz hadsereg blokád alatt tartja, ezért Ukrajna nem tud tengeren gabonát szállítani, ami súlyos éhínséggel fenyeget a világ legszegényebb vidékeit. Ezzel kapcsolatban Andrej Rudenko orosz külügyminiszterhelyettes azt javasolta, hogy lehetővé teszik az ukrán gabona exportját, amennyiben a nyugati országok feloldják az Oroszországgal szemben hozott szankciókat. "Többször is jeleztük, hogy az élelmezési probléma megoldása komprehenzív közelítést igényel, köztük az orosz exportra és pénzügyi tranzakciókra kivetett szankciók feloldását" - közölte.

Nyolcezer ukrán hadifoglyot tartanak fogva az Oroszország által támogatott Luhanszki és Donyecki Népköztársaságokban, és naponta több száz új hadifoglyot szállítanak oda. (