„Támogassa
A lényeg

A Megafon vezetője politikai kommunikációt tanít a Budapesti Metropolitan Egyetemen

7/02/2024 19:08

| Szerző: Klubrádió

A Budapesti Metropolitan Egyetemen (METU) oktat a Megafon nevű Fidesz-közeli propagandahálózat ügyvezetője, Kovács István Gergely és több Fideszhez közeli médiamunkás.

A lap olvasói információt kapott a Neptun tanulmányi rendszer tanárlistájáról az egyetemen. Ez alapján A METU-n Kovács István Gergely politikai kommunikációt tanít.

Az egyetem oktatói között rajta kívül mások mellett megtalálható

  • az állami támogatással megvalósult, Gyurcsány Ferencről szóló Elment az öszöd című, 2013-as mozifilm rendezője, Dézsy Zoltán
  • és Harangozó Éva, a Magyar Nemzet újságírója is, aki a PestiSrácok Mi kérdezünk című műsorának vezetőjeként is ismert.

A METU-t 2021 májusában vette meg egy MNB-közeli cég, de ekkor még arról beszéltek, hogy ez nem jár majd az egyetemi autonómia csökkenésével.

Tavaly szeptemberben, a félév kezdete előtt bocsátotta el Kovács Attila dékán Murai Andrást, a kommunikáció és médiatudomány szakot is magába foglaló Kommunikációtudományi Intézet és egyben az Újságírás Központ vezetőjét, valamint két oktatót, Gócza Anita újságírót és Gayer Zoltán főiskolai docenst. Kovács Attila egyébként a Fidesz-közeli Alapjogokért Központ egyik igazgatójaként is tevékenykedik, és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről érkezett. 

Ezután viszont már tíz másik oktató jelentette be távozását, mivel veszélyeztetve érzik az egyetemi oktatói autonómiát és a szakmaiságot is. Ezt Kovácsnak címzett nyílt levelükben jelentették be, amelynek aláírói között megtalálni Élő Anitát, Ihász Ingridet, Marosi Gergelyt, Martin Józsefet, Pach Ferencet, Szabó Krisztiánt, valamint Szalay Dánielt. Neizer Anita, a hvg.hu, valamint Réti Pál, a HVG korábbi főszerkesztője, illetve Jolsvai András már a hétfői távozások előtt bejelentették, hogy nem tartanak többé órát az METU-n. Néhány nappal később távozott posztjáról a Budapesti Metropolitan Egyetem vezérigazgatója is.

(via hvg.hu), kiemelt képünkön Kovács István jobbra, fotó: MTI/Mónus Márton)