„Köszönjük,
A lényeg

A Medián friss budapesti felmérése szerint Karácsony jelentősen vezet

27/05/2024 21:03

| Szerző: Klubrádió

A választani tudó fővárosiak között az állás: Karácsony 46, Szentkirályi 26, Vitézy 24. A Medián és a 21 Kutatóközpont felméréséből az is kiderült: a budapestiek többsége egyelőre nincs tisztában azzal, hogy közgyűlési listára és egyéni jelöltekre is szavazhat majd.

A Medián és a 21 Kutatóközpont 2024. május 17-e és 22-e között ezer szavazókorú fővárosi lakost kérdezett meg a HVG megbízásából készült felmérésben.

Mint írják, a főpolgármesteri preferenciák alig változtak április és május között: a választani tudó budapestiek 46 százaléka Karácsony Gergelyre, 26 százaléka Szentkirályi Alexandrára, 24 százaléka Vitézy Dávidra, 4 százaléka pedig a Mi Hazánk jelöltjére, Grundtner Andrásra voksolna.

Az elégedettség sem változott a főpolgármesterrel az elmúlt egy hónapban: a budapestiek 53 százaléka szerint Karácsony jó vagy nagyon jó teljesítményt nyújtott, és csak 43 százalékuk kritizálta a teljesítményét.

A felmérés adatai szerint markáns ellenzéki többség van a fővárosban, ám az ellenzéki voksok számos lista között oszlanak meg, így a felmérés pillanatában a Szentkirályi vezette Fidesz–KDNP-lista számíthat a legtöbb szavazatra: 31 százalék voksolna rá.

A főpolgármester által vezetett Párbeszéd-Zöldek–MSZP–DK-listára 23, a Magyar Péter által vezetett Tisza listájára 16, a Baranyi Krisztina MKKP-listára 12, az LMP–Vitézy-listára 7, a Donáth Anna által vezetett Momentum-listára 6 százalék szavazna, míg a Mi Hazánk listája 4 százalékos eredménnyel a bejutási küszöb alatt maradt. Mindez tehát azt jelenti, hogy a következő főpolgármesternek jelen állás szerint egy igencsak megosztott fővárosi közgyűléssel kell számolnia.

A főpolgármesteri szavazat mellett négy további voksot is leadhatnak a fővárosiak: európai parlamenti, polgármesteri, egyéni képviselői és fővárosi közgyűlési listás szavazatot – még ha az utóbbi kettőről a budapestiek többsége nem is tud egyelőre.

Ugyanis arra a kérdésre, hogy pontosan mire lehet majd szavazni, az egyéni képviselői voksot a válaszadók 13 százaléka tudta magától felidézni, a fővárosi listás szavazatot pedig mindössze 3 százalék. Emellett további 13 százalék azok aránya, akik mindkét szavazási lehetőséget meg tudták említeni – 68 százalék viszont csak az EP- és a két polgármesteri vokssal volt tisztában. Valamivel többen válaszoltak helyesen, amikor nem spontán módon, hanem listából kellett kiválasztani azokat, amelyekre majd szavazni lehet: ekkor 36 százalék jelölte meg az egyéni képviselői szavazatot, 20 pedig a fővárosi közgyűlésit.