„Klubrádió
A lényeg

A magyarok kétharmada szerint nem káros, ha a diákok szexuális kisebbségekről is tanulnak

13/08/2021 17:09

| Szerző: Klubrádió

A Medián által megkérdezettek 89 százaléka abban sem hisz, hogy bárkinek megváltozna a szexuális beállítottsága, ha a témáról hall.

Közvélemény-kutatást készíttetett a Medián Intézettel az Amnesty International és a szexuális kisebbségek jogaival foglalkozó civil szervezet, a Háttér Társaság. A július 13 és 19. között, ezerfős országos reprezentatív mintán felvett kutatásból kiderül, hogy a magyar lakosság közel sem olyan elutasító a melegekkel és más szexuális kisebbségekkel szemben, mint ahogy azt a kormányzati propaganda az utóbbi időben láttatni igyekszik. A közvélemény-kutatásban hangsúlyosan szerepel az utóbbi időben a kormány által gyakran emlegetett iskolai nevelés.

Az eredmények azt mutatják, hogy a megkérdezettek 66 százaléka helyeselné, hogy a fiatalok az iskolai tananyag részeként halljanak a szexuális kisebbségekről. 82 százalékuk szerint pedig az adott fiatal életkorának és érettségi szintjének kell eldöntenie, mikor és hogyan hall a témáról.

A megkérdezettek 90 százaléka szerint az iskolákban biztosítani kell az életkornak megfelelő szexuális nevelést, és nem a kormánynak, hanem a szülőknek és a tanároknak kell eldönteniük, hogy mit tanítanak ebben a témakörében. Utóbbi állítással a megkérdezettek 86 százaléka értett egyet.

A Háttér Társaságnak a kutatásról szóló közleménye szerint annak a kormányzati intézkedésnek sincs társadalmi támogatottsága, hogy az állam döntse el, mely szakértők és szervezetek tarthassanak például iskolai zaklatással, bántalmazással kapcsolatos képzéseket. Mint írták, a megkérdezettek 85 százaléka szerint a tanároknak szabadon, saját belátásuk szerint kellene dönteniük arról, hogy kinek a segítségét veszik igénybe.

A megkérdezettek 83 százaléka nem is hisz abban, hogy valaki meleggé válna attól, ha az iskolában erről a témáról hall.