„Támogassa
A lényeg

A magyar külügy bekérette az észt nagykövetet

17/08/2022 19:51

| Szerző: Klubrádió

Kedden bekérették Észtország budapesti nagykövetét "elfogadhatatlan, Magyarországot bíráló észt politikusi nyilatkozatok miatt" –posztolta Menczer Tamás, a Külügyminisztérium államtitkára.

Az rtl.hu kérdésére Észtország budapesti nagykövetsége megerősítette, hogy Raul Toomas nagykövet találkozón vett részt a minisztériumban, ami "lehetőséget adott számára, hogy az országaink közti együttműködést és barátságot, de Magyarország aggályait is megvitassák."

Azt nem árulták el, hogy milyen kijelentéseket kifogásolt a magyar külügy. Azt mondták, hogy az észt politikusok szabadon nyilatkozhatnak és tiszteletben tartják a szólásszabadságukat. A követség szerint Magyarország és Észtország viszonya baráti marad, és folytatódik a jó együttműködés.

Urmas Reinsalu észt külügyminiszter múlt csütörtökön egy interjúban azt mondta, hogy kormánya "rendkívül sajnálatosnak" tartja Magyarország hozzáállását az ukrajnai orosz agresszióhoz, írja a Hungary Today. A külügyminiszter korábban levelet írt Szijjártó Péternek, amiben azt írta, hogy további szankciókat kell bevezetni Oroszországgal szemben. Úgy fogalmazott, hogy a szankciók, illetve a látogatások terén "az európai egységet aláásó" döntések és megjegyzések - ezzel valószínűleg Szijjártó moszkvai látogatására utalt - nem szolgálják Európa biztonságát, erkölcsileg elfogadhatatlanok, és nem szolgálják egyetlen uniós tagállam érdekét sem.

Reinsalu szerint a magyar kormány aláássa a nyugati szankciópolitikát, és ezt az állítólagos megközelítést "emberileg elfogadhatatlannak" nevezte. Azt is mondta, hogy Magyarország háborúval kapcsolatos politikai megközelítésével Észtország nem akar azonosulni, és felszólította Orbán Viktor kormányát, hogy korrigálja azt.

(Forrás: 444)