„1%
A lényeg

A magyar kormány egyedül maradt, az EU elfogadta a lengyel helyreállítási tervet

1/06/2022 19:22

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Bizottság szerdán délután úgy döntött, hogy azt ajánlja a tagállamoknak, hagyják jóvá Lengyelország nemzeti helyreállítási tervét, amelynek keretében 23,9 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást és 11,5 milliárd euró kedvezményes hitelt biztosítanak nekik – írja az EUrologus. Ezzel Magyarország egyedül maradt: a magyar helyreállítási tervhez az Európai Bizottság a korrupciós kockázatok miatt nem adta hozzájárulását eddig.

A hírt Brüsszelben jelentették be az Európai Bizottság kollégiumi ülése után. Az eljárás hosszú ideje húzódott, mert a lengyel igazságszolgáltatási reform egyes elemei ellentétesek voltak az uniós joggal – olvasható a hvg.hu-n megjelent cikkben.

A közelmúltban több döntés is született a helyzet orvoslására, ennek köszönhető a mostani támogatás. Ugyanakkor az Európai Bizottság feltételeket is szabott, mert az igazságszolgáltatásban szükséges valamennyi lépés és intézkedés még nem történt meg. Ezért kikötötték, hogy mielőtt Lengyelország benyújtja első kifizetési kérelmét, ezeknek a feltételeknek még eleget kell tenni.

Kiszivárgott hírek szerint a döntés nem volt egyértelmű, mert öt biztos is jelezte fenntartásait, elsősorban azok, akik a jogállamisággal és az uniós költségvetéssel foglalkoznak.

Az Európai Tanács négy héten belül hozza meg a jóváhagyásról szóló formai döntést, míg Ursula von der Leyen csütörtökön Varsóba utazik a hivatalos bejelentés miatt. Sokak szerint a döntésnek az adott lendületet, hogy Lengyelország fontos szerepet tölt be az Oroszországgal kapcsolatos uniós politikában.

Az EUrologus arra hívja fel a figyelmet, hogy ezzel Magyarország egyedül maradt: a magyar helyreállítási tervet egy éve bizonytalanság övezi, az Európai Bizottság a korrupciós kockázatok miatt nem adta meg a hozzájárulását eddig. (Ugyancsak nem fogadták el a holland tervet, ők azonban az elhúzódó kormányalakítás miatt csak a közelmúltban adták be – tették hozzá.)