„Klubrádió
A lényeg

A krími híd felrobbantását ünneplő ukránokról beszélt a Hír TV, de közben brit focidrukkereket mutatott

18/07/2023 18:30

| Szerző: Klubrádió

"Győzelmi mámorban úsznak az ukránok a Kercsi-híd felrobbantása után", fogalmazott a kormánypárti Hír TV. Az azóta eltüntetett riportjukban viszont egy 2016-os esetet mutattak, amikor egy északír futballista góljait ünneplő szurkolók énekeltek angolul.

A 444 vette észre, hogy a Hír Tv így tálalta az eseményt. Riportjukban elhangzott az is: „Felrobbant a Kercsi-híd, borzasztó az oroszok védelme - énekelték ünnepelve az ukránok egy kocsmában.”

A felvételen azonban nem ez történik, egy 2016-os videót sikerült előszedniük, amelyen Will Grigg északír futballista góljait ünneplő, angolul éneklő focidrukkereket látni. A portál meg is őrizte a kormánypárti tévé anyagának egy részletét:

Akik azt dalolják: "Will Grigg's on fire", méghozzá a '90-es évek egyik legismertebb slágerének, Gala Freed from Desire című számának dallamára. Íme az eredeti:

(Széljegyzetként hozzátehetjük, hogy a "your defence is terrifed" sor, amely szintén elhangzik a dalban, sem azt jelenti, amit a Hír TV tulajdonít neki, hogy "borzasztó az oroszok védelme", hanem azt, hogy megrémültek, rettegnek az ellenfél védői – ez esetben Griggtől.)

Mint ismert, hétfő reggel "vészhelyzet" miatt leállították a forgalmat az Oroszországot a Krím-félszigettel összekötő Kercsi-hídon. Moszkva később azt állította, hogy ukrán dróntámadás érte a hidat, de Ukrajna nem ismerte el a felelősséget. Az incidensben egy autó súlyosan megrongálódott, a benne utazó két felnőtt meghalt, 14 éves lányukat súlyos sérülésekkel szállították kórházba.