„1%
A lényeg

A közmédia élére került vezérigazgatóként Áder sajtófőnöke

6/07/2022 15:29

| Szerző: Klubrádió

A Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriuma Altorjai Anitát választotta meg a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. új vezérigazgatójának szerdán, augusztus 15-i hatállyal - tájékoztatta Balogh László, a testület elnöke az MTI-t. Altorjai Anita 2012-től pedig a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóigazgatója volt.

A kuratóriumnak azért kellett új vezérigazgatót választania, mert Dobos Menyhért nyugdíjazását kérte. Dobos Menyhért a többi között arról híresült el, hogy az M1-en kijelentette: „a magyar közmédiában komoly kontrollmechanizmus működik”. Azzal kapcsolatban, hogy érzékelt-e politikai befolyásolási kísérletet a közmédiában, Dobos az ellenzéket hozta fel, amikor egyes képviselők 2018 telén képviselők fel akarták olvasni a követeléseiket a tévében. Arról speciel nem beszélt, amikor egyik szerkesztőjük közölte: ebben az intézményben nem az ellenzéket támogatják, és akit ez váratlanul ér, az menjen haza.

A bölcsész diplomáját a Pécsi Janus Pannonius Tudományegyetemen megszerző Altorjai Anita 1987-ben lépett újságírói pályára. Napilapos és rádiós újságírói és szerkesztői tapasztalatot is szerzett, és 1998-ig a Magyar Televízió szerkesztő-műsorvezetője volt. Ezután az Országgyűlés Hivatalának Sajtószolgálatát több cikluson keresztül vezette, 2012-től pedig a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóigazgatója volt.

Altorjai férje Lajos Tamás, az új SZFE kuratóriumi tagja, aki 2020-ban egyetlen napon kapott hat tévéfilmes és sorozatos pályázatára állami támogatást – írja a 444.

(Kiemelt kép: MTVA/Zih Zsolt)