„1%

A korrupció kiküszöbölését várja a kormánytól az EB

8/02/2021 13:23

| Szerző: Klubrádió

A korrupció visszaszorítása mellett a közbeszerzési versenyt is átláthatóbbá kell tennie Magyarországnak, hogy hozzáférjen a helyreállításra szánt eszközhöz – áll Európai Bizottság egy nyilvánosságra került dokumentumában.

A korrupciós kockázatok kiküszöbölését és a közbeszerzési verseny átláthatóbbá tételét kéri az Európai Bizottság egy nyilvánosságra került dokumentum alapján – szúrta ki a Reuters cikkét a hvg.hu.

Magas rangú uniós diplomatára hivatkozva azt írja a lap, hogy Magyarországnak meg kell reformálnia a közbeszerzési törvényeket a rendszerszintű csalások visszaszorítása érdekében, még mielőtt több milliárd euró válik elérhetővé az EU járvány utáni Helyreállítási és Rezílienciaépítési Eszköz (RFF) nevű alapjából. Az erre vonatkozó dokumentumot január 26-án küldték el a magyar kormánynak, megjelölve azokat a konkrét jogszabályokat, amelyeken módosítani kell.

Magyarországot 6,3 milliárd euró illeti, Brüsszelben azonban már most aggódnak, hogy ezek a pénzek nem lesznek megfelelően és átláthatóan elköltve.

A közbeszerzési eljárásokban a verseny gyakorlatilag elégtelen – írják a dokumentumban, hozzátéve, hogy ez összefügg azokkal a „rendszerszintű szabálytalanságokkal”, amelyeknek köszönhetően az uniós strukturális alapok történetében a legmagasabb pénzügyi korrekciót kellett végrehatani 2019-ben a magyar támogatások körében.

A magyar kormány a Reutersnek a dokumentummal kapcsolatban feltett kérdésére egyelőre nem ragált - írja a hírügynökség.