„Köszönjük,
A lényeg

A kormány szerint nem kell a magántőkealapokat feltüntetni a NAV adatbázisában

9/08/2023 12:55

| Szerző: Klubrádió

Noha az EU pénzmosás elleni irányelvei alapján rájuk is egyértelműen vonatkozniuk kellene a szabályoknak, úgy tűnik, a kormány nem tartja szükségesnek a magántőkealapok gazdáinak adatait megőrizni az állami adatbázisban.

Óriási vagyonokat rejtő magántőkealapok gazdái tűntek el az állami adatbázisból. Fónagy János államtitkár azt állítja, hogy eleve ott sem kellett volna lenniük, ezek ugyanis nem tartoznak a vonatkozó törvény hatálya alá. Az államtitkár Ungár Péter korábbi kérdésére reagált, melyet az LMP-s képviselő a Direkt36 cikkének megjelenése után nyújtott be Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterhez.

A Telex összefoglalója szerint Fónagy válaszában azt írta, a NAV 2021 óta működő, úgynevezett tényleges tulajdonosi adatbázisának működését a 2021. évi XLIII. törvény biztosítja, az ennek hatálya alá tartozó szervezetek adatai pedig az illetékes hatóságok, valamint a szélesebb közvélemény által is megismerhetőek. Harmadik személyek így továbbra is kaphatnak tájékoztatást társaságok vagy egyesületek tényleges tulajdonosairól, azonban, mint Fónagy írta, a magántőkealapok jelenleg nem tartoznak a törvény hatálya alá. Az államtitkár válasza szerint tehát a nyilvántartás jelenleg is elérhető, és a jogszabályi előírásoknak megfelelően működik.

A Direkt36 szakértője szerint a magyar jogalkotó mulasztása lehet, hogy nem tette egyértelművé, mi a teendő a magántőkealapokkal, de az biztos, hogy az EU pénzmosás elleni irányelvei alapján rájuk is egyértelműen vonatkozniuk kellene a szabályoknak.