„Klubrádió
A lényeg

HM: Schmidt Mária ötlete a sorkötelezettségről semmiben sem egyezik a kormány álláspontjával

5/05/2022 13:44

| Szerző: Klubrádió

 

Emléknap - A Terror Háza Múzeum és a Szent István Intézet
 
 Schmidt Mária, a múzeum főigazgatója beszédet mond a Vörös csillag a kereszt ellen című konferencián a Terror Háza Múzeumban 2022. február 24-én. A tanácskozást a Terror Háza Múzeum és a Szent István Intézet szervezte a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából. Fotó: MTI/Máthé Zoltán
 

Schmidt Mária, a kormány egyik főideológusa a Pesti srácok nevű Fideszpropaganda-oldalon arról írt, hogy "újra kell gondolnunk az általános – (férfi és női egyaránt) – hadkötelezettség visszavezetését. Érdemes lenne erről egy nemzeti konzultációt kezdeményezni".

A Honvédelmi Minisztérium közleményben reagált Schmidt Mária cikkére, amiben azt írták, hogy a Terror Háza Múzeum és a XXI. Század Intézet főigazgatójának álláspontja a sorkötelezettségről a professzor asszony magánvéleménye, semmiben sem egyezik a kormány álláspontjával.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter még a kampányban beszélt arról, hogy nem tervezik a kötelező sorkatonai szolgálat visszaállítását, bár Benkő egy műanekdotát is megosztott a kiskunhalasi érdeklődőkkel, szerinte régebben, „amikor a fiatalember bekopogott (…) a szülői házhoz, akkor megkérdezte az apósjelölt, hogy Lajoska, te voltál már katona?” És ha nem volt a válasz, azt mondták, „majd akkor gyere vissza, ha letudtad a szolgálatot” - írja a Telex.