„Klubrádió
A lényeg

A gyorsított képzések ellenére is csökken a rendőrképzésre jelentkezők száma

4/07/2022 08:31

| Szerző: Klubrádió

A kiképzési könnyítések ellenére is felére esett vissza 2017 óta a rendőrképzésre felvételizők száma. A gyorstalpaló nem ad normális végzettséget, nincs előrelépési lehetőség sem, és a pályaelhagyást sem csökkenti.

Míg 2017-ben még 3528-an jelentkeztek a rendészeti szakközépiskolákba, s 1751-et fel is vettek közülük, addig 2019-ben már csak 989-en felvételiztek, és 471-en feleltek meg a követelményeknek – írja a Népszava.

Ez azt jelenti, hogy a kiképzési könnyítések ellenére is felére esett vissza 2017 óta a rendőrképzésre felvételizők száma. További probléma, hogy a végzettséget szerzők egy része 1-2 éven belül leszerel. Ezt túlórákkal igyekszik kompenzálni a rendőrség.

A jelentkezők száma a "könnyített" képzés bevezetése miatt nőtt valamelyest, de közel sem kielégítő mértékben. A „gyorstalpaló” ráadásul nem is ad normális rendőrvégzettséget, hivatalosan csak járőrtársi beosztásra alkalmas, s cseppet sem mellékesen beosztásban és a ranglétrán sem lehet előrelépni vele, vagyis, ha valaki hosszú távra tervez a pályán, mindenképpen vissza kell ülnie az iskolapadba.