„Klubrádió

A futballmeccs nem tömegrendezvény?

22/10/2020 15:42

| Szerző: Klubrádió

Bár Müller Cecília országos tisztifőorvos felszólította a lakosságot, hogy maradjanak távol a tömegrendezvényektől, a szombati Fradi-Újpest meccs bizonyosan teltházas lesz. Gulyás Gergely szerint a maszkviselés elegendő lesz.

Gulyás Gergely a kormányinfón arról beszélt, hogy a kormány olyan jogi garanciákat igyekszik megteremteni, hogy ha van vakcina a koronavírus ellen - akár nyugatra, akár keletre -, Magyarország az elsők között vásárolhasson belőle.

„A vírusnak akkor lesz vége, ha lesz vakcina” – hangsúlyozta.

Mivel Magyarország az EU minden oltóanyag-programjában részt vesz, ha lesz vakcina, 6,5 millió oltóanyaghoz jut hozzá.

Ez 13 milliárd forintos kötelezettségvállalást jelent a kormánynak.

Elmondta továbbá: arra kérték az operatív törzset, szakértők bevonásával vizsgálja meg az orosz és kínai vakcinákat, ha pedig azok valós védettséget jelentenek a vírussal szemben, készek vásárolni belőlük.

Állítása szerint a magyar egészségügyi ellátórendszert tavasszal sikerült felkészíteni a vírus elleni védekezésre, a kórházi ágyak 47 százaléka ma is üres, egyelőre műtéteket nem kell elhalasztani, aki pedig koronavírus-megbetegedés miatt kórházba kerül, annak biztosított a lehető legmagasabb színvonalú ellátás.

Korábban Müller Cecília országos tiszti főorvos azt kérte, hogy a magyarok ne vegyenek részt tömegrendezvényeken. Azonban a szombaton esedékes Fradi-Újpest meccs az online jegyértékesítő rendszer adatai szerint teltházas lesz.

Koronavírus - Az operatív törzs sajtótájékoztatója
 
Gulyás Gergely
 
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

 

A 444 munkatársa megkérdezte Gulyás Gergelyt, hogy tömegrendezvénynek számít-e szerinte egy meccs, és ha igen, Müller Cecíliához hasonlóan ajánlja-e a részvételt.

Gulyás előbb annyival igyekezett ezt lezárni, hogy a meccs szabadtéri rendezvények számít. (A kormány ilyeneket sem rendez, éppen a járványügyi helyzet miatt október 23-án.) A visszakérdezésre, hogy de a szabadtér mellett tömegrendezvény-e, azt mondta a miniszter, hogy ha minden negyedik vagy harmadik széken ülnek, akkor nem tartozik abba a körbe, ami különösen veszélyesnek számítana. Csakhogy a meccsen telt ház lesz, minden széken ül majd ember, mivel nincs ilyen korlátozás előírva - írja a portál.

„Ha Önt a Fradi-meccs érdekli, semmiképpen ne hagyja ki, csak maszkot viseljen” – közölte a miniszter.

Kérdés, hogy a sokkal enyhébb első hullám után feloldott korlátozásokat miért nem hozzák vissza a sokkal súlyosabb második hulláma idején.