„Támogassa
A lényeg

A fideszes tag nemmel szavazott a média szabadságát védő uniós jogszabályra az EP-ben

7/09/2023 20:46

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Parlament kulturális és oktatási bizottsága csütörtökön megszavazta a tömegtájékoztatás szabadságáról szóló jogszabály tervezetét, a fideszes tag nemmel voksolt.

A megszavazott szövegváltozat az eredeti javaslattal szemben nem csak a híreknél és eseményeknél, hanem minden médiatartalomnál átláthatóságot követelne. Az átengedett tervezet megtiltaná, hogy bármilyen formában beavatkozzanak a médiába vagy nyomást gyakoroljanak rá, így például nem kényszeríthetnék arra az újságírókat, hogy kiadják a forrásaikat, nem férhetnének hozzá a titkosított tartalmaikhoz vagy vethetnének be ellenük kémprogramokat.

A képviselők azt is igyekeznének korlátozni, hogy mennyi közpénzt kaphasson egy-egy médiaszolgáltató vagy online platform. Az adott állami hatóság legfeljebb a reklámköltései 15 százalékát adhatná egy helyre. A szolgáltatóknak információkat kellene adniuk arról, hogy ki a tulajdonosuk és ki a haszonélvezőjük – akár közvetlenül, akár közvetve. Azt is nyilvánossá kellene tenniük, hogy mennyi állami reklámköltés és támogatás landol náluk, még akkor is, ha ez nem az EU-n kívülről érkezne.

A  jogszabályról a teljes Európai Parlamentnek is el kell fogadnia az álláspontját. Várhatóan az október 2-5. közötti plenáris ülésen szavaz erről, bár ez ilyen szakbizottsági többség mellett várhatóan csak formaság lesz. Utána indulhatnak az egyeztetések a másik uniós döntéshozóval, az Európai Unió Tanácsával, ahol a tagállami szakminiszterek ülnek. 

A bizottság magyar tagja, Bocskor Andrea is megszólalt a törvénytervezetről: „Sorosék újabb támadásával szemben meg kell védeni a magyar nyilvánosságot! Az uniós médiatörvény javaslata ismételten egy súlyos beavatkozási kísérlet a tagállamok szuverenitásába”, írta egy Facebook-bejegyzésben a kárpátaljai magyar képviselő, aki a Fidesz listájáról jutott az Európai Parlamentbe. Ő volt a három nemmel szavazó egyike, a döntést azzal indokolta, hogy szerinte a tagállamok joga és felelőssége szabályozni a nyilvánosságot; a rendelettervezet pedig arra irányul, hogy a „háborúpárti és migránssimogató híradásoktól” és „genderpropagandától” eltérő hang és vélemény ne jelenhessen meg.