„Klubrádió
A lényeg

A délszláv háborút is sajátosan értelmezi a nyolcadikosok földrajzkönyve

8/09/2022 19:12

| Szerző: Klubrádió

A nyolcadikosoknak szóló földrajzkönyv Ukrajna után Jugoszlávia széteséséről és a délszláv háborúról is meglehetősen sajátos illusztrációt tett közzé: ezen egy sztereotipikus amerikai figura és katonák láthatók, akik az "USA-NATO konfetti művek" felirat alatt, ollóval vágják fel a területet Horvátországra, Boszniára, Macedóniára és Koszovóra. A srebrenicai mészárlásról nincs szó.

"Az ukrán külügyminisztérium követeli a magyar, nyolcadik osztályos tanulóknak készült földrajztankönyvekben Ukrajnáról szóló hamis információ azonnali kijavítását" – mondta Oleg Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője az Interfaxnak.

A Klubrádió is beszámolt róla, hogy a valóságot elferdítő módon magyarázza a nyolcadikosoknak szóló földrajzkönyv Ukrajna helyzetét. A tankönyvben azt írják: "a népes Ukrajnában a nemzetiségek eloszlása nagyon egyenlőtlen. A többség ukrán nemzetiségű, de az ország keleti részén jelentős az oroszok aránya, a Krím félszigeten pedig ők alkotják a többséget. A két keleti szláv nyelv (orosz, ukrán) hasonló. Az oroszok által lakott országrészekben a lakosság egyötöd része kevert orosz–ukrán nyelven beszél. Ennek ellenére a két népcsoport gyakran szemben áll egymással. Ellentétük fegyveres konfliktust is kirobbantott a Krím félszigetért." A tankönyv azt a narratívát közvetíti, miszerint Ukrajnában polgárháború zajlik, amelyben Oroszország nem vesz részt. Mindezt ráadásul egy olyan képpel illusztrálva, amelyen Amerika és az EU viaskodik az orosz medvével Ukrajnáért.

 
Forrás: Nemzeti Köznevelési Portál
 

A Telex most észrevette, hogy ugyanebben a könyvben a Jugoszlávia szétesésével és a kilencvenes évek délszláv háborúival foglalkozó része hasonlóan elkenős és – ismert mondással élve – nem bontja ki az igazság minden részletét. Vagy ahogy egyik földrajztanár olvasónk írta: „az indoktrináció más tematikában is zajlik”.

A tankönyvben szereplő karikatúra ugyanis azt sugallja, hogy Jugoszlávia feldarabolása az Egyesült Államok és a NATO műve, és semmit sem írnak a srebrenicai népirtásról, se általában etnikai tisztogatásokról, civilek legyilkolásáról vagy éppen a háborús bűnökkel vádolt, hágai tárgyalása közben meghalt Slobodan Milošević egykori szerb elnökről se.

 
Forrás: Nemzeti Köznevelési Portál
 

Ehelyett egy sztereotipikus amerikai figura és katonák láthatók, akik az "USA-NATO konfetti művek" felirat alatt, ollóval vágják fel a területet Horvátországra, Boszniára, Macedóniára és Koszovóra.

Az viszont biztos, írja a portál, hogy a mostani nyolcadikosok az utolsók, akik ebből az Eszterházy Károly Főiskola és a – mostanra már az Oktatási Hivatalba betagozódott – Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet által készített, 2018-ban engedélyt kapott nyolcadikos földrajzkönyvből tanulnak.