„Klubrádió
A lényeg

A budapesti orosz nagykövetségnél tüntetnek Putyin agressziója ellen

10/10/2022 17:16

| Szerző: Klubrádió

A rendezvényt egy ukrán egyesület hirdette meg, ukrán nyelven.

Tüntetést szervezett délután négy órára az Ukrán Egység nevű mozgalom, Oroszország budapesti nagykövetsége elé, miután – válaszul a Krímbe vezető hidat ért, ám az ukránok által eddig még el nem ismert csapásra – hétfőn reggel több nyugat-ukrajnai nagyvárost, köztük Kijevet és Lvivet is orosz rakétacsapás ért.

"Délután négykor gyűljünk össze az agresszor nagykövetsége elé!" – hirdeti az esemény leírása ukránul – "hozzatok zászlókat, készítsetek plakátokat, ne maradjatok csöndben!" A szervezők délután öt órától beszédeket is ígértek.

A hvg élőben jelentkezett a demonstrációról:

A tüntetésen nagyjából kétszáz résztvevő gyűlt össze, ők rengeteg zászlót, plakátot vittek magukkal a hvg tudósítása szerint. Mint írják, a tüntetők arra kaptak ígéretet, hogy akkor zárják le a rendőrök a Bajza utcához közeli szervízutat, ha megvan a 200 ember, a lezárást pedig 16:45 körül elkezdték a hatóság emberei.

Az egyik szervező, Petrovszka Viktória azt mondta, ötven fős tüntetést jelentett be, azonban optimista: bízik abban, hogy meglesz a kétszáz is. A hvg-nek úgy nyilatkozott, Magyarország kormányától azt várja, nevezze terrorállamnak Oroszországot. Petrovszka szerint az ukránok hazaszeretetét nem lehet letörni, feladatként élik meg a haza védelmét. Azonban arra nem számít, hogy bármit is elérnek a mai demonstrációval, de szerinte nem lehet szó nélkül hagyni az orosz rakétázást.

A szervizúton a demonstrálók egy harminc méteres ukrán zászlót is kifeszítettek. A tüntetés helyszínén nagy hangerővel játszanak ukrán zenéket.

(Forrás: hvg)