„Klubrádió
A lényeg

A brit parlament lezárta a Brexit-megállapodást, a következő napokban életbe lép

22/01/2020 21:32

| Szerző: MTI/Klubrádió

A brit parlamentben lezárult a Brexit-megállapodás törvénytervezetének tárgyalása és II. Erzsébet királynő formális hozzájárulásával a törvény a következő napokban életbe lép.

Az alsóház két hete kényelmes többséggel már elfogadta a Brexit-megállapodás ratifikálásához szükséges tervezetet, amely ezután a felső kamara, a Lordok Háza elé került.

A főrendi tagokból álló, nem választott felsőház több olyan módosítást csatolt a Brexit-törvénytervezethez, amely ellenkezik a Boris Johnson miniszterelnök vezette konzervatív párti kormány szándékaival. Így az alsóház délután ismét napirendre vette a tervezetet, és alig két óra alatt sorban, minden alkalommal jelentős többséggel kiszavazta belőle a felsőházi módosításokat.

A tervezet így - a félhivatalos zsargonban parlamenti pingpongnak nevezett eljárás keretében - visszakerült a Lordok Háza elé, amely kitarthatott volna az általa kezdeményezett módosítások mellett. Este azonban a tagok erről a lehetőségről lemondtak, így a parlamenti tárgyalás véget ért.