„Támogassa
A lényeg

A BM szerint Iványiéknak nem kell utcára tenniük hajléktalanokat, ha befizetik az adót

18/10/2023 19:40

| Szerző: Klubrádió

Pintér Sándor minisztériumának állítása szerint Iványi Gábor „nyíltan és büszkén használja túszul a legkiszolgáltatottabbakat személyes harcához”.

„Ki fogom tolni az utcára a végtag nélküli hajléktalanokat, mert nem fogok tudni mit csinálni" – mondta a múlt héten Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) nevében.

Erre a Belügyminisztérium (BM) így reagált szerdán: „De tud mit csinálni. Fizesse meg az adót, fizesse meg a dolgozók után a járulékot, ne halmozzon fel köztartozást, és lássa el azt a feladatot, amit állami támogatás fejében saját maga vállalt.”

A Pintér Sándor által vezetett tárca szerint elmúlt 13 évben 8,6 milliárd forint állami támogatást kapott a szociális feladatokra a MET és az Oltalom Karitatív Egyesület. Megismételték: ha a MET úgy dönt, hogy megszünteti a szolgáltatásait, akkor az állam és az önkormányzatok felelősségüknél fogva ellátják a rászorultakat. A szociális ellátások megszervezésének felelősségi köreit a szociális törvény tartalmazza.

A minisztérium állítása szerint Iványi Gábor „nyíltan és büszkén használja túszul a legkiszolgáltatottabbakat személyes harcához”. A közleményben azt írták: teljesen valótlan tények hangzottak el az üggyel kapcsolatban. Például szerintük nem 20 ezer, hanem összesen 1 ezer férőhelyen nyújt szociális szolgáltatásokat a 2 szervezet.

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség szerint 20 ezer mélyszegénységben élő gyermek és felnőtt ellátását, étkeztetését és oktatását sodorta veszélybe a magyar állam azzal, hogy „nagyságrendben 700 millió forint normatív támogatást, és 71 millió forint 1 százalékos felajánlást vont el” a MET-től.

Az egyházi státuszától korábban megfosztott közösség szerint a valódi, megoldást kereső tárgyalásra irányuló eddigi erőfeszítéseik kudarcot vallottak. A megküldött fizetési felszólítások alapján 63 intézményükben kapcsolhatják ki a gáz- és áramellátást, ha nem rendezik az elvonások miatt felhalmozott tartozásaikat.

(forrás: hvg.hu)