„Klubrádió
A lényeg

A BKIK józanságra kérte Parraghot sértő, homofób, illetve a tanárokat és tűzoltókat kifigurázó nyilatkozatai miatt

11/07/2022 13:58

| Szerző: Klubrádió

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szerint Parragh László számos "alapszabály-ellenes nyilatkozata a BKIK elnökségének álláspontja szerint már több éve rontja a teljes kamarai rendszer reputációját", és józanságra kérték az országos kamarai elnököt "vállalkozókat sértő, homofób, illetve a tanárokat és tűzoltókat kifigurázó nyilatkozatai miatt".

Bár hétfőn benyújtották a kata-szigorításról szóló törvényt, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) Parragh László országos kamarai elnök szombati, Magyar Nemzetben megjelent nyilatkozatára reagált. Azt sérelmezik, hogy – elismerve szakmai érdemeit – Parragh az MKIK alapszabályának nem megfelelően kommunikál, amikor elnökségi állásfoglalás nélkül nyilatkozik a kamara nevében, a többi között a katával kapcsolatban.

A BKIK szerint „Parragh László kata megszüntetését javasló és számos más alapszabály-ellenes nyilatkozata a BKIK elnökségének álláspontja szerint már több éve rontja a teljes kamarai rendszer, valamint tisztségviselői, munkatársai reputációját.” Parragh vállalkozókat sértő, homofób, illetve a tanárokat és tűzoltókat kifigurázó nyilatkozatai miatt józanságra kérték a kamarai elnököt, és arra szólították fel, „hogy a kamara nevében csak az MKIK alapszabályának betartásával tegyen kijelentéseket.”

Szerintük már a 2020-as „lex Parragh” néven elhíresült bünetőadóra is a döntéshozatali rendszert megkerülve tett javaslatot az elnök. Később a kata átalakításához elemző és javaslattevő bizottság felállítását ígérte, de ez nem történt meg, idén májusban pedig úgy nyilatkozott, hogy a kamara támogatná a kata megszüntetését, amitől a BKIK is elhatárolódott. Később már azt mondta, korai még megszüntetésről beszélni, ezt követően pedig jött a már említett, szombati nyilatkozat – amellyel kapcsolatban a budapesti szervezet megjegyzi: bár üdvözlik, hogy látszólag a javaslataikat megfogadva beszélt, de ekkor sem egyeztetett az elnökséggel – a szabályoknak ismét nem megfelelően.

A BKIK azt írja: „a kata-ügyet lehet tekinteni Parragh László elnöki „teljesítménye” állatorvosi lovának”, ami azért érdekes, mert Parragh az állatorvosokról nyilatkozta, hogy „meglepő módon egyébként közülük kerül ki a legtöbb katás”. Itt azonban kiemelik: ez már a jogalkotáskor is bele volt kalkulálva, és ez csak Parragh számára meglepő. Hozzátették: annak sem most kéne Parragh eszébe jutnia, hogy a katát 2013 óta nem emelték, és most miért járna feszültségekkel az egyszeri tehernövelés.

(Kiemelt kép: MTI/Rosta Tibor)