„Klubrádió
A lényeg

A bíróság jogellenesnek minősítette a vasutasok sztrájkját

2/09/2022 13:45

| Szerző: Klubrádió

A vasutasok sztrájkja hivatalosan szeptember ötödikén kezdődött volna.

A bíróság jogellenesnek minősítette csütörtökön a Mozdonyvezetők Szakszervezetének sztrájkkezdeményezését – írta az Origo.

A kormánypárti lap mindössze négysoros rövidhírében megjegyzi, a jelenlegi gazdasági helyzetben, különösen az emelkedő energiaárak mellett, kiemelten fontos, hogy az ország kiszámítható és biztonságos közlekedési szolgáltatásokra támaszkodjon. Az viszont nem derül ki, hogy ez szerepel-e a bírósági indoklásban.

Mozdonyvezetők Szakszervezete hivatalos oldalán azt írja, hogy a bíróság azért minősítette jogszerűtlennek sztrájkkezdeményezésüket, mert a sztrájk előtti egyeztetésekre nem hagytak elegendő időt, ezért a MOSZ szombaton fog dönteni a további lépésekről.

A vasutasok sztrájkja a szakszervezet elképzelése szerint szeptember ötödikén kezdődött volna.

Az Origónak az általuk közzétett hírben van egy csúsztatása: a kormányportál azt írja, hogy "a mozdonyvezetők a MÁV-Volán-csoporton belül és a teljes nemzetgazdaságban is kiemelkedő mértékű havi átlagkeresete meghaladja a bruttó 800 ezer forintot."

Csakhogy ez nem igaz: a KSH szerint 2021-ben Vasútijármű-vezetéshez kapcsolódó foglalkozásúak bruttó átlagkeresete 424 220 volt – jegyezte meg a hvg.hu.

(Forrás: Origo, hvg.hu, Mozdonyvezetők Szakszervezete)