„Klubrádió
A lényeg

8,7 milliárdos csalás miatt felel 67 ember Szolnokon

8/06/2023 13:38

| Szerző: Klubrádió

A legfőbb ügyészt ezúttal is a független Hadházy Ákos kérdezte egy évekkel ezelőtt feltárt bűnügyről, amelyre először az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) hívta fel a figyelmet – írja a 24.hu.

Polt Péter közölte, hogy az ügyészség tavaly tavasszal 67 vádlott ellen nyújtott be vádiratot különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, üzletszerűen, különösen nagy értéket meghaladó értékre elkövetett pénzmosás, vesztegetés és hamis magánokirat felhasználása miatt. Az elsőfokú bírósági eljárás folyamatban van a kijelölt Szolnoki Törvényszéken.

 
A Szolnoki Törvényszék épülete
birosag.hu
 

 

A cégeket az Átlátszó azonosította be, majd egy helyi hírportál szerint 2019 áprilisában a Kecskeméti Járásbíróság 11 embert harminc napra letartóztatásba helyezett. Akkor 4,8 milliárd forintos költségvetési kárértékkel számoltak. Polt Péter erre most nem tért ki külön válaszában, de a portál visszakereste, és kiderült: több mint 8,7 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott a 67 vádlott.

A vádirat szerint a bűnszervezet irányítója társaival 2010-től egy hierarchikusan felépülő, konspiratívan működő szervezetet hozott létre, működtetett csaknem nyolc éven át. A NAV Dél-Alföldi Bűnügyi Igazgatósága nemcsak az OLAF-vizsgálat által érintett pályázatokat, hanem a bűnszervezet vezetője által irányított cégcsoport 19 nyertes pályázata ügyében is nyomozott.