„Klubrádió
A lényeg

80–90 százalékos kedvezményekkel tarthat vásárt az V. kerületben egy Fidesz-közeli cég

23/03/2023 17:50

| Szerző: Klubrádió

Karácsony után a húsvéti időszakban is nagy kedvezménnyel rendezhet vásárt ugyanaz a cég az V. kerületben – írja Kovács Alex Gábor kerületi ellenzéki frakcióvezető a Facebookon. A belvárosi önkormányzat válaszlevelet küldött az ügyben, ebben azt írják, hogy a Vörösmarty téri vásárok közterület-használatánál évek óta változatlan a gyakorlat, a most tiltakozó ellenzéki képviselő addig sosem emelte fel a szavát ez ellen, amíg a kulturális besorolás kedvezményezettje a főváros volt.

Kovács a szerződés megismerése után azt írja, a március 30-tól április 16-ig tartó vásár közterület-használati díjának kedvezménye 80 százalékos, vagyis 22 millió forintot spórol a rendezésen a társaság. Kovács felidézte, hogy a karácsonyi vásároknál 120 milliós volt a kedvezmény, vagyis, ahogy írja, „a fideszes polgármester a karácsonyi és a tavaszi vásár címén 142 millió forint bevételtől fosztotta meg a belvárosiakat, ennyi pénzzel „kedveskedett” ugyanannak a cégnek."

A kerületben ugyanis alapvetően polgármesteri hatáskör a közterület hasznosításának feltételeiről dönteni – ismerteti a hvg.hu.

Frissítés: cikkünk megjelenését követően a belvárosi önkormányzat válaszlevelet írt, amelyet szerkesztőségünkhöz is eljuttatott. Ebben ezzel a témával kapcsolatban azt írták: "a Vörösmarty téri vásárok közterület-használata tekintetében évek óta változatlan a gyakorlat, függetlenül attól, hogy ki szervezi a vásárt, a díjbesorolás változatlan. Belváros Önkormányzatától 2021-ben a Főváros Önkormányzatának 100%-os tulajdonában álló rendezvényszervező cége, a Budapest Brand Zrt. is kulturális besorolással kapott közterület-használati hozzájárulást vásár megtartásához, ahogy 2019-ben a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. is kulturális díjkedvezményt kapott. A most tiltakozó ellenzéki képviselő mindaddig sosem emelte fel a szavát ez az eljárás ellen, amíg a kulturális besorolás kedvezményezettje a Főváros volt."

Szabad Európa azt is megírta, mely cégről van szó: az AVB Rendezvényszervező Kft.-ről, amely a tavaszi vásárt a Belváros-Lipótváros Kulturális Hagyományőrző Egyesülettel együtt hozza össze. A 120 milliót a társaság a Vörösmarty és a Szent István téri vásárokon spórolta meg, négyzetméterenként 4929 forintot fizettek a közterületért, miközben a Szabad Európa szerint egy négy négyzetméteres stand használatáért 970 ezer forintos helypénzt is elkérhettek a vásározóktól.

A társaság a lap szerint Krskó Tibor érdekeltségébe tartozik, aki a sokáig Rogán Antal szomszédjaként is ismert Csetényi Csabával áll szoros üzleti kapcsolatban.

Kovács Alex Gábor facebookos bejegyzése végén arra is felhívta a figyelmet, hogy a fenti kedvezményadás ellenére „az Oktatási Bizottság fideszes többsége nem volt hajlandó 250 ezer forint támogatást biztosítani az egyik belvárosi óvoda fennállásának 125. évfordulójára szervezett ünnepségsorozatra: csak 200 ezret adtak. Takarékoskodni kell – érveltek a fideszesek”.

Erre is reagált levelében az V. kerületi önkormányzat: azt közölték, hogy összejött az említett 250 ezer forint, egy fideszes képviselő egészítette ki az összeget. "200.000 Ft az Oktatási Bizottság egyhangú, fideszes és ellenzéki képviselők által egyaránt megszavazott döntése alapján, 50.000 Ft pedig az egyik fideszes képviselő saját keretéből került biztosításra. A fideszes képviselő a bizottsági ülésen megtette az 50.000 Ft-ra vonatkozó felajánlását, így már ennek fényében döntött az Oktatási Bizottság a 200.000 Ft-ról. Az ellenzék részéről nem történt képviselői keretből történő felajánlás a születésnap megvalósítására."