„Támogassa
A lényeg

676 millióba került elbontani a dubaji világkiállítás 10 milliárdos pavilonját

30/10/2023 16:09

| Szerző: Klubrádió

Még 2019 márciusában csaknem 21 milliárd forintot különített el a kormány a 2020/2021 telére tervezett – majd a Covid miatt egy évvel elhalasztott – dubaji expón a magyar részvételre. A hathónapos eseményen a jelenlét a magyar kormány szerint különösen fontos, hiszen ez turisztikai, gazdasági és diplomáciai szempontból is rendkívüli lehetőség – összegzi az mfor.hu.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy ezt a pénzt nemcsak a szervezésre létrehozott külön cég, az Expo 2020 Nonprofit Kft. költötte el, de a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Nemzeti Kommunikációs Hivatal is ezt a forrást használta.

A legnagyobb tétel maga a Makovecz-stílusban készült, faszerkezetes magyar pavilon építése volt, amit Aqua Roots of Hungary névre kereszteltek. Mivel az épületre a világkiállítás befejezése után már nincs szükség, így azzal valamit kezdeni kellett, logikusan lebontani. Bár az épület kivitelezésével kapcsolatos közbeszerzésnek része volt a bontás is, az csak az Expo 2020 Kft. tavalyi évi beszámolójából derül ki, hogy pontosan mennyit is költöttek erre.

 
kép: hungaryexpo2020.hu
 
Az mfor.hu a dokumentum alapján azt írta: az egyébként ezüstérmet nyert, és csaknem 10 milliárdból felépített pavilon bontása kicsivel több mint 676 millió forintba került a magyar adófizetőknek.

A részleteket ismertető mellékletből az is kiderül, hogy turizmus szakmai tanácsadásra az expóval érintett két évben (2021, 2022) összesen 943,3 millió forintot, üzemeltetési szolgáltatásra 1,5 milliárdot, míg a külföldi rendezvény költségeként 657 milliót költöttek el.

Ezeket az egyébként igen jelentős kiadásokat nem fedezték a bevételek: 2021-ben összesen 106,76 millió, 2022-ben pedig 330 millió forint folyt be a cég kasszájába. Ez még a bontásra sem lett volna elegendő, ami ez nem is probléma, hiszen állami pénz jelentette a forrást a cég gazdálkodásához. Ezzel együtt is 2022-ben az Expo 2020 Kft. az előző évi 57 ezer forintos nyeresége után 91,7 millió forintos veszteséggel zárt.

A magyar állam bő másfél évvel a világkiállítás után végelszámolással megszüntette a céget. Beszámolójuk alapján 5 millió forintért eladták a látványtervek felhasználási jogait és emellé kaptak még 22,6 millió forint támogatást az államtól. Ebből fedezték például a megmaradt egy fő foglalkoztatási költségeit és mások mellett még közel 10 millió forintot költöttek el szakértői és tanácsadói díjakra. Hogy másfél évvel a világkiállítás vége után milyen témával összefüggésben kellett tanácsadóra, szakértőre költeni, az már nem derül ki a dokumentumokból.