„Köszönjük,
A lényeg

52 gyanúsított a két minisztériumot érintő vesztegetési ügyben

8/08/2023 14:03

| Szerző: Klubrádió

A hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt zajló büntetőeljárásban információink szerint minisztériumi tisztségviselőkön kívül pályázatírók és elsősorban olyan gazdasági társaságok vezetői érintettek, akik sikerrel jutottak pályázati forrásokhoz.

Immár 52 gyanúsítottja van a Pénzügyminisztériumot, illetve a Miniszterelnökséget érintő vesztegetési ügynek – írja értesüléseire hivatkozva a 24.hu. A hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt zajló büntetőeljárásban információink szerint minisztériumi tisztségviselőkön kívül pályázatírók és elsősorban olyan gazdasági társaságok vezetői érintettek, akik sikerrel jutottak pályázati forrásokhoz.

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) szűkszavú tájékoztatása szerint az 52 meggyanúsított személy közül mindössze egy gyanúsított áll bűnügyi felügyelet alatt, a többiek szabadlábon védekeznek.

Az ügy tavaly áprilisban pattant ki, amikor a KNYF nyomozói több minisztériumi tisztviselőre csaptak le. Az összehangolt bűnügyi akcióban csaknem 150 ügyész és rendőr vett részt. A nyomozók több helyszínen tartottak házkutatást, a hivatalos személyektől több mint kétszázmillió forint készpénzt foglaltak le.

A lefoglalt pénz nagy részét – 190 millió forintot – egyetlen kormánytanácsosnál találták, aki a Varga Mihály vezette Pénzügyminisztériumban, a Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárságon dolgozott.

Az ügyben felmerült gyanú lényege szerint az elkövetők vesztegetések útján részben a költségvetésből, részben európai uniós támogatásokból finanszírozott – a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében kiírt – pályázatokkal kapcsolatban követtek el korrupciós bűncselekményeket.A benyújtott kérelmekkel igényelt támogatás összértéke mintegy tízmilliárd forint.

Az ügyészség szerint a letartóztatott pénzügyminisztériumi tanácsos kialakított egy jól szervezett rendszert, amelyben ő tartotta a kapcsolatot a pályázatírókkal, valamint a támogatást igénylő cégek vezetőivel, akiknek ő vagy az általa bevont további hivatalos személyek jogtalan előnyért cserébe segítettek abban, hogy támogatási kérelmeik sikeresek legyenek, illetve az azokkal kapcsolatban indított ellenőrzések számukra kedvezően végződjenek.