„Klubrádió
A lényeg

444: Úgy volt a Hungary Helps vezérigazgatója egy KDNP-s politikus két évig, hogy azt tiltja a törvény

17/10/2022 18:46

| Szerző: Klubrádió

A K-Monitor közérdekű bejelentése nyomán lemondott KDNP-s párttisztségéről Kovács-Pifka Péter, a Hungary Helps Ügynökség vezérigazgatója – írja a 444. A politikus a KDNP Foglalkoztatás- és Munkaügyi Szakbizottságának elnöke és a Szakértői Tanács delegáltja is volt, ezáltal tisztségviselőjének minősült.

A Hungary Helps Ügynökségről szóló törvény szerint azonban „az Ügynökség vezérigazgatója, illetve az Ügynökséggel munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban álló személy nem lehet politikai párt vagy közvetlen politikai tevékenységet folytató szervezet tisztségviselője”.

A minisztériumi vizsgálatot követően szóbeli felhívás alapján a Hungary Helps vezetője azonnali hatállyal benyújtotta a lemondását a KDNP Szakmai Tanácsa elnökéhez, aki ezt „fájó szívvel” elfogadta – olvasható a 444-en.

Kovács-Pifka Péter tehát a vezérigazgatói pozíciót választotta a KDNP-s párttisztség helyett. Ugyanakkor továbbra is a párt szakértői tanácsában maradt. A látványos összeférhetetlenség kezdete a KDNP honlapjáról nem megállapítható, de az egyértelműen megállapítható, hogy Kovács-Pifka esetében az összeférhetetlenség miatt hosszú időn át nem álltak fenn a kinevezés feltételei, ennek ellenére vette fel havi 1,4 millió forintos fizetését. Az ügynek semmi következménye nem volt.

A válságövezeti szolgálatra felkészítő tanfolyamon vettek
 
Kovács-Pifka Péter, a Hungary Helps Ügynökség vezérigazgatója átveszi a Hungary Helps program és partnerszervezetei munkatársainak tartott, a válságövezeti szolgálatra felkészítő, úgynevezett Veszélyes környezet tudatosság tanfolyam oklevelét Bozó Tibor vezérőrnagytól a Magyar Honvédség Transzformációs Parancsnokság parancsnokától a Miniszterelnökség Naphegy téri épületében 2020. szeptember 3-án. A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség egyhetes tanfolyamát tizenegyen végezték el. A 2017-ben indult, eddig tíz alkalommal megtartott tanfolyam célja, hogy a diplomatákat és a civil szervezetek munkatársait felkészítse azokra a veszélyhelyzetekre, amelyekkel válságövezetekben találkozhatnak. Fotó: MTI/Soós Lajos
 
 

2018-ban a programot áthelyezték az Emberi Erőforrások Minisztériumától a Miniszterelnökséghez, vezetője pedig Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár lett. Az új kormányzati egység neve hivatalosan: "Az Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program Megvalósításáért Felelős Államtitkárság".

A kormány állítása szerint ezzel a programmal eddig több mint negyedmillió ember számára tették lehetővé, hogy a szülőföldjén éljen, illetve oda visszatérjen. Az ügynökség 2022 első feléig 28,3 milliárd támogatást osztott ki világszerte.

(forrás: K-Monitor, 444, kiemelt kép: MTI/Soós Lajos)