„Klubrádió
A lényeg

40 ország egyeztetett az Ukrajnának nyújtott katonai támogatásról

26/04/2022 08:24

| Szerző: Klubrádió

Több mint 40 országból gyűltek össze illetékesek a németországi Ramstein légibázison, hogy megvitassák, hogyan fegyverzik fel az ukránokat, hogy meg tudják állítani az orosz inváziót Kelet-Ukrajnában.

Az orosz-ukrán háború elmúlt napjának legfontosabb eseményeit szedte pontokba a 24.hu:

Amerikai meghívásra több mint 40 országból gyűltek össze illetékesek a németországi Ramstein légibázison, hogy megvitassák, hogyan fegyverzik fel az ukránokat, hogy meg tudják állítani az orosz inváziót Kelet-Ukrajnában. A tanácskozást az amerikai védelmi miniszter, Lloyd Austin vezette, aki egyenesen Kijevből érkezett, miután Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyalt. A kulcskérdésnek azt nevezték, hogy összehangolják a segítséget és nehézfegyverzeteket, tüzérségi tarackokat, fegyverekkel ellátott drónokat és lőszereket küldjenek a frontra. A következő hetek rendkívül kritikusnak tartják, mivel az oroszok most minden erejüket keleti frontra, Donbasz elfoglalására koncentrálják.

Ukrajnai háború
Ruszanyiv, 2022. április 25. Megsemmisített orosz harcjármű a Kijev megyei Ruszanyivban 2022. április 25-én. MTI/EPA/Oleg Petraszjuk
 
 

Kreml: kormányszinten vizsgálják az orosz olajraktárban történt robbanás okait. Oroszország bejelentette, hogy kivizsgálja, mi okozta azt a nagy tüzet, amely az ukrán határhoz közeli Brjanszk városának olajraktárában ütött ki. A közösségi médiában megosztott, ellenőrizetlen felvételeken két robbanás volt hallható, és az, hogy egy hatalmas üzemanyagtartály körül tombolnak a lángok. A Kreml rendkívüli helyzetek minisztériuma megerősítette, hogy a Brjanszk régióban lévő létesítmény üzemanyagtartályai lángokban állnak. A közlemény szerint az incidensben senki sem sérült meg. A tűz okát és mértékét vizsgálják.

Klicsko lebontatja Kijevben az ukrán–orosz barátság emlékművét: "Eltávolítjuk Kijev központjából a két nemzet közötti az úgynevezett barátságot" – jelentette be hétfőn a Nexta hírügynökség szerint Vitalij Klicsko kijevi polgármester. A tipikus szovjet kori munkásszobrot 1982-ben állítottak fel Ukrajna Oroszországgal való újraegyesítésének emlékére. Az emlékmű fölött húzódó titán boltív – eredeti nevén Népek Barátsága ív – megmarad, de átnevezik, és az ukrán zászló színeivel emelik ki.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn arról beszélt, hogy a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) meghiúsított egy prominens orosz újságíró elleni merényletet, írja a Guardian. "Ma reggel az FSZB lekapcsolt egy terrorcsoportot, amely azt tervezte, hogy megtámad és megöl egy híres orosz televíziós újságírót. Vitathatatlan bizonyítékaink vannak. (...) Miután információs vereséget szenvedtek Oroszországban, a Nyugat most orosz újságírókat akar meggyilkolni" – közölte az orosz elnök az ország vezető ügyészeivel tartott megbeszélésén. A cikk szerint Ukrajna megrendelésére Vladimir Solovyev tévés műsorvezetőt akarhatták megölni. Az FSZB egyébként a háború kirobbanása óta már többször is azt állította, hogy különböző terrorcselekményeket hiúsítottak meg, de jellemzően bizonyítékok hiányában.