„Klubrádió
A lényeg

40 milliárd dollárt szavazott meg az USA Ukrajnának

20/05/2022 07:39

Az orosz-ukrán-háború legfrissebb hírei: 

A mariupoli acélgyárból magukat megadó ukrán katonákat egy donyecki börtöntelepre vitték, de az Azovsztal védőinek parancsnokai, köztük Bohdan Krotevics őrnagy még továbbra is bent vannak a gyárban. A Hvg.hu idézi Marija Zaharovát, az orosz külügyminisztérium szóvivőjét, aki szerint 959 katona adta meg magát, akik közül 51 sebesültet kórházba vittek, a többieket pedig Olenivkába.

Oroszország „fontolóra veszi" a kilépést a WHO-ból és a WTO-ból – jelentette be Pjotr Tolsztoj, a Duma alelnöke.

Ukrajnai háború
 
Ukrajnai háború
 
Mariupol, 2022. május 18. Helyi lakosok várnak a buszmegállóban az önhatalmúlag kikiáltott "Donyecki Népköztársaság" ellenőrzése alatt álló dékelet-ukrajnai Mariupolban 2022. május 17-én. MTI/AP/Alexei Alexandrov
Fotó: Alexei Alexandrov
 

 

Zelenszkij szerint folytatják a Harkiv régió felszabadítását. "A Donbaszban viszont a megszállók ráerősítettek. Pokoli ott a helyzet, és ez nem túlzás” - mondta szokásos esti beszédében.

A McDonald's több mint 30 éves oroszországi működés után eladja oroszországi éttermeit a jelenlegi franchise tulajdonosnak, Alekszander Govornak. A gyorsétteremlánc új márkanév alatt működik majd.

40 milliárd dolláros amerikai segélycsomagot szavazott meg az amerikai szenátus, így a javaslat már csak Joe Biden elnök aláírására vár. A Telex.hu szerint Biden örömét fejezte ki, hogy a két nagy párt képes volt ilyen mértékű együttműködésre, és azt is mondta, hogy a pénzből még több fegyvert és lőszert tudnak Ukrajnába küldeni, valamint a saját tartalékaikat is feltölthetik.

Gerhard Schröder, volt német kancellár Putyin barátja, nem hajlandó elhatárolódni az orosz agressziótól és nem vált meg a Rosznyeft orosz energiaipari cégben betöltött tisztségétől, ezért a német szövetségi parlament több juttatását megvonta, például nem utalnak neki többé közpénzt az egykori kormányfői tisztségéhez kapcsolódó tevékenységét szolgáló berlini iroda és stáb fenntartására, írja az MTI. A volt kancellár a mintegy 8300 eurós (3,2 millió forint) nyugdíját megtarthatja, és az állam továbbra is gondoskodik a védelméről.