„Klubrádió
A lényeg

27 magyar katona sérült meg Koszovóban, tizenkettőt szállítottak haza

30/05/2023 17:15

| Szerző: Klubrádió

A magyar katonák bizonyították rátermettségüket, azt, hogy bízhatunk bennük, rendületlenül helytállnak, bármilyen feladat elé is kerülnek külföldön vagy itthon – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter kedden Budapesten, a Koszovóban megsérült katonákat hazaszállító repülőgép landolását követően újságíróknak.

A 12 sérültet szállító katonai gép nem sokkal délután 3 óra előtt szállt le a budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren. A miniszter a gép érkezése után a fedélzeten néhány szót váltott a katonákkal – írta az MTI.

Koszovóban megsérült katonákat szállítottak haza
 
Koszovóban megsérült katonákat szállítottak haza
 
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (j) nyilatkozik a sajtónak a Koszovóban megsérült katonákat hazaszállító repülőgép landolását követően a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2023. május 30-án. Az előző napon a NATO parancsnoksága alatt működő koszovói békefenntartó erő, a KFOR több magyar katonája is megsérült az észak-koszovói zavargások során, amikor a koszovói rendőrség és a KFOR csapatai a helyi szerbekkel csaptak össze. A katonai gép 12 sérültet szállított haza. Balról Kajári Ferenc vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese, a KFOR volt parancsnoka.
Fotó: MTI/Illyés Tibor
 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf ezt követően újságíróknak nyilatkozva kiemelte: a magyar katona ismét helytállt, hősiesen teljesítette kötelességét.

"Nemzetközi kötelékben, olasz-amerikai parancsnokság alatt került az a magyar manőverező század bevetésre tegnap Koszovóban, amelyik a tüntetőkkel került összetűzésbe."

A miniszter elmondta: "összesen 27 sérültünk van, 12-en jöttek a repülőgépen most."

A KFOR közleményt adott ki, amelyben azt írták, hogy három magyar katona sérülését is lőfegyverek okozták az összecsapások közben. Hozzátették, egyikük sérülése sem életveszélyes.

Hétfői hír, hogy a koszovói Zvecsanban összetűzés tört ki a tiltakozó szerbek és a rendet fenntartani akaró magyar KFOR-katonák között. Tömegoszlatási feladatokra vetették be a Magyar Honvédség NATO békefenntartó erejében részt vevő kijelölt katonáit.