„Klubrádió

250 millió forint támogatás magánszemélyektől a kormánybarát Megafon Központnak

1/06/2021 10:45

| Szerző: Klubrádió

Magánszemélyek és a Miniszterelnöki Kabinetiroda is bőkezűen támogatja a kormány szócsövét.

Tavaly nyáron indult a a NER-es influenszerek kiképzésére létrehozott kormánypárti Megafon Digitális Inkubátor Központ Nonprofit Kft., ami azóta 251 187 348 forint működési támogatást kapott magánszemélyektől – derült ki a  társaság pénzügyi beszámolójának mellékletéből.

 

A Megafon Központ a beérkezett több mint negyedmilliárd forintból nagyjából 140 millió forintot számolt el tavaly. Ebből az összegből megközelítőleg 17 millió forintot költöttek a közösségimédia-képzésükre, 75 milliót anyagi jellegű ráfordításként könyveltek, ami nem tudni mit takar, és fizetésekre 37 millió ment el, ami szép kis fizetéseket jelent, figyelembe véve, hogy a beszámoló fél éves időszakra vonatkozik, és csupán kettő alkalmazottja van a társaságnak.

A Megafon jelentős összegeket költ fideszes „véleményvezérek” szerepeltetésére a közösségi médiában. Április végén és májusban összesen 19,3 millió forintért hirdetett, ebből csak Rákay Philip posztjait 9,4 millió forinttal segítették. A további támogatottak még Bohár Dániel, kormánypárti Pesti TV munkatársa, Deák Dániel jobboldali elemző, Filep Dávid, „a kopasz”, aki szintén a Pesti TV-ből lehet ismerős, valamint Bayer Zsolt kormánypárti publicista.

A Megafon Központot Kovács István vezeti, aki az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója is. Mint az Átlátszó feltárta, az Alapjogokért Központot bőkezűen finanszírozza a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda, amely a kormányzati kommunikációért is felel, vagyis úgy tűnik, hogy az alapjogok védelmezésénél nagyobb energiát fordítanak arra, hogy a lehető legtöbb felületen népszerűsítsék a kormányt és annak üzeneteit.

Kovács István a Megafon létrehozásakor a Mandinernek azt nyilatkozta: "Az induláshoz, a weboldal fejlesztéséhez némi kezdő tőkére szükségünk volt. Ezt úgy oldottuk meg, hogy én megkerestem néhány konzervatív üzletembert, és megkértem őket arra, hogy támogassák az indulásunkat". Később Rákay Philip elismerte, hogy ő is támogatja a szervezetet, amiről mindketten hangsúlyozták, hogy nem közpénzből működik – írja a 24.hu.