„Klubrádió
A lényeg

24.hu: Kétszer lehalt az informatikai rendszer – az informatikai felnőttképzés záróvizsgáján

20/06/2022 14:19

| Szerző: Klubrádió

A 24.hu olvasói források alapján azt írja, hogy az uniós forrásokból finanszírozott Újratervezés Program 3.0-nál – amely informatikai szakemberekké képezne ki állástalanokat vagy pályát módosítani akaró, más területen dolgozókat – a záróvizsgákat éppen az informatikai rendszer két összeomlása miatt nem lehetett eddig megtartani. A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal szerint nem ők tehetnek erről. A képzések lebonyolítására 11,7 milliárd forint állt rendelkezésre.

„Először június 8-ra hirdettek vizsgát, amit otthonról, gép előtt lehetett volna abszolválni másfél óra alatt, de rendszerhibák miatt tíz perc után lefújták. Ezt egy héttel később, 13-án pótolták volna, csakhogy megint lehalt a rendszer, senki sem tudta megcsinálni a feladatokat” – mondta a 24.hu-nak egy érintett, aki reménykedik benne, hogy ezen a héten már működni fog a rendszer. „Sokan munka mellett csinálták végig a képzést, és a vizsgák miatt szabadnapot vettek ki” – tette hozzá.

Ehhez képest, mint írják, a „struktúraváltást támogató informatikai képzések” lebonyolítására óriási összeg, 11,7 milliárd forint állt rendelkezésre. Uniós pénzt nyert el erre a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal 2020 augusztusában. 

Ráadásul a csúszás veszélyeztetheti a támogatási határidőket is, mivel a program idén október 31-én zárul, és a mostani záróvizsgán jól szereplők négy hónapos, általuk választott informatikai szakmai képzésen vehetnek részt, amely az ígéretek szerint alkalmassá teheti őket arra, hogy elhelyezkedjenek az IT- szektorban.

A hivatal szerint ők nem hibáztak. „Elnézést a kellemetlenségért! A záróvizsgát bonyolító Brillium-rendszernek a hivataltól független hibája miatt a mai záróvizsga egy későbbi alkalommal kerül megtartásra” – írták a résztvevőknek.

(Kiemelt képünk illusztráció, forrás: mohamed Hassan / Pixabay)