„Klubrádió
A lényeg

20 százalék fölötti infláció: a kormány szerint ők megvédik a családokat

11/10/2022 17:04

| Szerző: Klubrádió

„A kormány több eszközzel védi a családokat a háborús inflációval szemben” – ezzel a címmel adott ki sajtóközleményt a Pénzügyminisztérium, miután a KSH közölte, hogy 26 éve nem látott szintre, 20,1 százalékra nőtt az infláció. 

A PM szerint „a szankciók a háborúhoz közel eső országokban emelték fel leginkább az árakat”. Azt is hozzátették, hogy a magyar kormány szerintük „Európában egyedülálló módon rezsicsökkentéssel, élelmiszerárstoppal, benzinárstoppal, kamatstoppal, a családtámogatások és a nyugdíjak értékének megőrzésével védi a családokat”.

A hvg.hu jegyzi meg, hogy mindarról, amit a közleményben felsoroltak, már jóval a háború kezdete előtt döntött a kormány, amely tehát ezzel lényegében elismeri, hogy már a háború előtt is jókora infláció volt. A rezsicsökkentéssel és az élelmiszerárstoppal pedig úgy büszkélkedik el a minisztérium, hogy a rezsi 62, az élelmiszerek átlagosan 35 százalékkal drágultak egy év alatt. Ami a nyugdíjakat illeti, idén összesen 13,4 százalékkal nő a nyugellátások összege, miközben a nyugdíjas infláció még a sima inflációnál is nagyobb, 21,9 százalékos.

Arra is hivatkoztak a minisztériumnál, hogy a háború és az elhibázott brüsszeli szankciók okoztak minden bajt. Az ellenzék ezúttal nem került elő, mint a pedagógusbérek esetében.