„Köszönjük,

Archívum

Keresés az archívumban

Utcafront (2023. október 14., szombat 17:00)

Műsorvezető:
Rózsa Péter

2023. október 14., Szombat 17:00

Orvieto, újabb ékszervároska Olaszországban – ide látogattunk Sylvester Ádámmal.

Az alkimista palotája – vagyis a Gschwindt - ház a Bródy Sándor utcában – Kelecsényi Kristóf mesélt róla.

Utcamustra Torma Tamással – Budára mentünk a Ménesi út környékére, a Gombocz Zoltán utca épületeit fogjuk mustrálni.

Átadták az Év háza díjakat – az idei újdonságokról hallottunk Rajki Dianától.

Újra felizzik a levegő a Gellért-hegyre tervezett, a Citadellához vezető sikló építési engedélye miatt a vállalkozó cég és a Főváros között – Walton Imre a kivitelező cég ügyvezetője volt a vendégünk.

A zseniális XIX. századi angol mérnök, Brunel egyik csodáját, a Clifton-függőhidat vettük szemügyre Laczik Bálinttal.

Utcafront (2022. július 02., szombat 17:00)

Műsorvezető:
Rózsa Péter

2022. július 02., Szombat 17:00

Louis Kahn amerikai építész életművével ismerkedtünk meg Sylvester Ádám építész segítségével.

Kovács Krisztina újságíró tovább kutatja az USA-t Budapesten – Zuglóba mentünk tehát az Amerikai útra, az egykori Amerikához címzett kricsmi nyomában.

Gellérthegyi Sikló Saga – folytatódik a kötélhúzás a főváros és a főváros között, hiszen azt a céget támadja a városháza, amelyikben maga is tulajdonos, hogy a tervezett Sikló, ami a Citadellához vezetne, mégse épüljön meg az eredeti tervek szerint. Ezúttal a vállalkozó cég vezetője, Walton Imre volt a vendégünk.

Találós kérdés Torma Tamás újságírótól, építészeti szakírótól: melyik az a budai épület, amelynek tetejébe egy repülőgép fúródott a város II. világháborús ostroma során?

Kelecsényi Kristóf építészettörténész a Stefánia Palotát mutatta be – na még jó, hogy a budapesti Stefánia úti épületről volt szó.

 

 

 

Utcafront (2022. február 05., szombat 17:00)

Műsorvezető:
Rózsa Péter

2022. február 05., Szombat 17:00

Andalúzia egyik gyöngyszeme, már a vizigótok idején is erődítménnyel védett városa Antequera – Sylvester Ádám építésszel mentünk városnézőbe.

Egy földalatti katedrális, 10 méteres belmagassággal, gyönyörű téglavörös falakkal és oszlopokkal, felette egy lenyűgöző park. A Kőbányai víztározóba látogattunk Kelecsényi Kristóf művészettörténésszel.

New Yorkban lebontották Breuer Marcell első, Amerikában tervezett családi villáját. Ott sem kímélik tehát a műemlékeket – Torma Tamás újságíróval, építészeti szakíróval füstölögtünk ezen.

Európa legrégebbi kórháza, ma is áll és működik. Laczik Bálint a Rókus Kórház kalandos történetét elevenítette fel.

Megépül a Gellért-hegyi sikló. Végre eltűnnek így a Citadelláról a turistabuszok. Milyen lesz, mennyi lesz – Walton Imre, a kivitelező cég ügyvezetője volt a vendégünk.
 
Zubreczki Dávid szakírótól ismét a török megszállás korának épületei közül mutatott egyet, ez a Tojgun pasa dzsámija, amit később már keresztény templommá építettek át. Ez a Fő utcai Kapucinus templom.

Utcafront (2019/16. heti adás)

2019. április 20., Szombat 17:00

Építészetről közérthetően. Ház, utca, tér, kerület, városnegyed, Budapest, Magyarország, Európa és az egész világ bárhol, ahol értő és értetlen kezek valamit építettek/építenek. A természeti környezetbe épített világ a mi második természetünk, a mesterséges természet. Jó, rossz, élhető és kevésbé élhetetlen, de a miénk. A felelősség is a miénk, hogy mivé válik a világunk az építés/rombolás által. Ja, és ez fontos; szóljon hozzá!

Az Utcafront már podcast formában is hallgatható.

Iratkozzon fel a műsorra kedvenc online platformján!

Spotify

Apple podcast

Google podcast