„Klubrádió

Archívum

Keresés az archívumban

Önnek (1) új köztársasági elnöke érkezett - Bréking - 2024.02.26

2024. február 26., Hétfő 18:00

Azt hihettük, hogy a mai nap csak egy ártatlan hétfő lesz, nem? Hát dehogynem, de nem így lett. Tudták például, hogy új köztársasági elnöke van Magyarországnak? Az adásból megtudhatják ezt is, de beszámolunk a parlamenti ülésszak erős kezdéséről is, ahol képviselők 1 perc néma felállással emlékeztek az elhunyt Alexej Navalnij orosz ellenzéki vezetőre. A Fidesz padsoraiból viszont erre elfelejtettek felállni, a bátor emberek gond nélkül tovább diskuráltak. Kemény Dániel vagyok. 

Reggeli gyors (2024. február 26., hétfő 06:00)

Műsorvezetők:
Panxnotded Miklós
Selmeci János
Herskovits Eszter
Dési János
Szénási Sándor
Para-Kovács Imre

2024. február 26., Hétfő 06:00

Az ársapkák nem segítették az élelmiszerinfláció visszafogását – Bod Péter Ákos közgazdász, a Magyar Nemzeti bank volt elnöke, korábbi kereskedelmi és ipari miniszter

Mi történik az ukrán fronton?Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő

Közvetlen köztársaságielnök- választásért tüntet az ellenzék a Kossuth-téren – Nagy Attila Tibor politikai elemző

Közel ötven civil szervezet fogalmazott nyílt levelet, hogy az Országgyűlés nyilvánítsa a Romák Elleni Terrortámadás emléknapjává február 23-átRézműves Szilvia szociálpolitikus, az "1 Magyarország" kezdeményezés alapító tagja

Sulyok Tamást titkos szavazáson, várhatóan már az első fordulóban megszavazzák a kormánypárti képviselők kétharmados többséggel köztársasági elnöknekMajtényi László jogász, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet (EKINT) elnöke, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) volt elnöke

Eltüntetik az internetről a bicskei gyermekotthon vezetőinek kormányzati kapcsolatairól szóló korábbi cikkeketZubor Zalán, az Átlátszó újságírója, a témában írt CIKK szerzője

Egyre több a lepkehimlős óvodás száma Magyarországon – Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke

Kovátsműhely (2024. február 25., vasárnap 17:00): Ligeti Gábor

Műsorvezető:
Kováts Kriszta

2024. február 25., Vasárnap 17:00

A műsor vendége Ligeti Gábor matematikus, szoftverfejlesztő mérnök volt. Elmesélte, hogy hogyan került 25 évesen Kaliforniába, ahol öt évig dolgozott. Milyen magyar fejlesztésű találmánnyal sikerült betörni a világpiacra és ott is maradni egy amerikai cég részeként. És mindemellett hogy jut ideje a zenélésre, hiszen jól zongorázik és gitározik, sőt zongorát is hangol. Ő a „Calling You by Bob Telson” című dalt választotta, előadja Jevetta Steele gospel-énekes.

Anno Budapest (2024. február 25., vasárnap 14:00)

Műsorvezető:
Panxnotded Miklós

2024. február 25., Vasárnap 14:00

Anno Budapest: Amikor még télen tél volt

Az 1987-es januárról, arról az emlékezetes télről még 2019 végén emlékeztünk meg két Anno Budapest-adásban is. Most, az adásban úgy általában azokról az igazi telekről volt szó, amikor még volt hó; mit volt, még a városban is lehetett szánkózni, és a Normafa is megtelt síelőkkel; amikor még éjszakára elmentek az emberek havat lapátolni fizetéskiegészítésért; amikor még a reggelek a hóval ellepett autó kiásásával kezdődtek;  amikor még táncoltak a hóemberek; lehetett hógolyózni a buszmegállóban és amikor még a Duna is befagyott (1963-ban történt meg utoljára). Tudták, hogy 1946–1947 telén majdnem 70 napon át volt jégtakaró legnagyobb folyónkon?

Örülünk annak, vagy inkább szomorkodunk amiatt, hogy már nincsenek ilyenek? 

Kék Ördögök (2024. február 24., szombat 20:00)

Műsorvezető:
Nemes Nagy Péter

2024. február 24., Szombat 20:00

Az első órában egy feledébe merült formációt hallhattak a 96 éves korában elhunyt Deák Tamásra emlékezve, továbbá zenék szóltak a korábbi Annó Budapest műsorhoz kapcsolódva. Az előadók: Omega együttes, Chris Andrews, Roy Orbison, The Animals, Golden Earring, Creedence Clearwater Revival, Mungo Jerry, Status Quo, Barry White és David Dundas. A műsorvezető saját rádiózáshoz kapcsolódó emlékeit is felelevnítette.
 
A második részben Tommy Castro, Christone Kingfish Ingram, Selwín Birchwood, Ana Popovic feat. Keb' Mo', Albert Castiglia, Tinsley Ellis, Carolyn Wonderland, Cedric Burnside, Eric Gales, Curtis Salgado, Veronica Lewis, Tom Jones & Jools Holland felvételei szóltak.

 

Hetes Stúdió (2024. február 24., szombat 15:00)

Műsorvezetők:
Hardy Mihály
Dési János
Szénási Sándor
Neuman Gábor

2024. február 24., Szombat 15:00

Orbán eldöntötte, mi csak tudomásul vehetjük, ki képviselheti államfőként hazánkat a világban. Ezt hívjuk demokráciának? Bíró-Nagy Andrást, a Policy Solutions igazgatóját kérdeztük.

A szuverenitás jelen esetben nem mást jelent, mint Orbán Viktor hatalmát – fejtette ki a Klubrádiónak nyilatkozva Fleck Zoltán jogász-szociológus a Progress Alapítvány rendezvényén, amelyen a Belvárosi Szabadegyetemmel együttműködésben, Szentes Ágotával és Szegvári Péterrel közösen elemezték az úgynevezett szuverenitásvédelmi törvényt, a jogállam magyarországi lebontását, illetve az önkormányzati autonómia válságát. A riporter Kárpáti János volt.

Kis magyar lélektan a 150 ezeres civil tüntetés után és a választásokra készülő ellenzék esélyeiről – Ágh Attila professzorral beszéltünk erről.

Rossz stratégiát választott a NATO az orosz invázióra adott válaszával – véli David J. Betz, a londoni King’s College hadtudományokkal foglalkozó professzora, aki rádiónknak adott interjút. Még az is elhangzott szájából, hiba volt felvenni Magyarországot a többi kelet-közép-európai országgal a NATO-ba. Szerinte nincs jövője a szervezetnek. Csernyánszky Judit interjúit hallhatták.

Tükörfordítás (2024. február 24., szombat 14:00)

Műsorvezető:
Pályi Márk

2024. február 24., Szombat 14:00

Kornis Mihály felolvasása Borbély Szilárd Mint. Minden. Alkalom. című versciklusából

Csókás Anna Te egy kasszírnő vagy című elbeszélése Berkó Boglárka előadásában

Beszélgetés Bazsányi Sára, Masznyik Hanna és Nagy Sára Miriam látványtervezőkkel a látvány, a szépség és a vonzódás kapcsolatáról és annak alternatíváiról

Cserne Klára versei a Félelmetes napok - Zsidó női költészet ciklusból

Hangosfilm - Mozgóképizmus (2024. február 24., szombat 13:30)

Műsorvezető:
Timár Ágnes

2024. február 24., Szombat 13:30

A Hangosfilm –Mozgóképizmus következő adásában maradtunk a 19. század végének Magyarországán. A liberalizmus kisebbségekre vonatkozó korabeli elveit foglalta össze Paár Ádám történész-politológus. És persze az is kiderült, hogy az élet miként írhatja felül a magasztos elveket (is). A napfény íze című film egyes jeleneteivel illusztráltuk a beszélgetést.

Szerepvállalás (2024. február 24., szombat 13:00)

Műsorvezető:
Bíró Bori

2024. február 24., Szombat 13:00

Megalapítása óta több mint 140, 18-35 év közötti roma származású fiatal munkaerőpiacon való elhelyezkedését támogatta a képzéseknek és mentorálásnak köszönhetően az Integrom Program, amely mintegy 60 fiatalt inspirált továbbtanulásra, az egyetemi diploma megszerzésére. A Boston Consulting Group társadalmi célú projektjeként indult, ma már saját lábán álló, idén tízéves program vezetőjével, Boldizsár-Iván Katalinnal beszélgettünk. 
 
Az adás második részében a 2024-ben fennállásának 18. évfordulóját ünneplő Effekteam ügyvezetője, Molnár Klára volt a vendég. Az idei év nemcsak nekik, hanem a hazai vállalatok felelős, fenntartható működése szempontjából egyaránt fontos lesz többek közt az év elején hatályba lépett magyar ESG-törvénynek köszönhetően.
 

Klubdélelőtt (2024. február 24., szombat 09:00)

Műsorvezető:
Kun Zsuzsa

2024. február 24., Szombat 09:00

Osváth Zsolt influenszer, vállalkozó, egykori állami gondozott, az "Odakint most szörnyek járnak” tüntetés egyik szervezője.  

Nádas Pál gyógypedagógus, író, a budapesti Mozgásjavító Iskola volt igazgatója, a magyar paralimpiai mozgalom társalapítója, a kezdeményezésére alapították meg a Magyar Paralimpiai Bizottságot, amelynek hat éven át  elnöke is volt. És! Nádas Péter író öccse.  
 
Az élet jog, nem kötelesség, életvégi döntés és az aktív eutanázia címmel szerveztek kerekasztal beszélgetést, ahol Karsai Dániel ügyvéd betegsége apropóján, a rendkívüli belátást igénylő kérdést vitatták meg, és azt, hogy hogyan tudnának a társadalom elvárásainak jobban megfelelő és az emberi méltóságot tiszteletben tartó szabályozást kialakítani. Az egyik résztvevő Kakuk Péter bioetikus, az Európai Orvosfilozófiai Társaság elnöke.
 
Úgy volt, hogy Szurdi Miklós rendező három héttel ezelőtt a Klubdélelőtt vendége lesz. Megígérte, hogy jön, majd előtte egy nappal lemondta a beszélgetést. Szeretett volna jönni, de már nem ment. Szinte egyik napról a másikra fordult az egészségi állapota olyan súlyossá, hogy nem tudott bejönni a rádióba. Xantus Barbara és Csonka András, a két művész, a nemrégiben – 74 éves korában – elhunyt rendezőre emlékezett.
 
Albert Levente író, az Európai Bizottság "tisztviselőjeként" is dolgozik, így pontosan ismeri a választ arra, hol követ el hibákat a magyar külpolitika, miért nem a stadionok építésével kell kezdeni egy ország labdarúgásának felvirágoztatását, mivel lehetne meggyőzni a Fidesz szavazóit arról, hogy másra szavazzanak.

Café Péntek (2024. február 23., péntek 20:00)

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2024. február 23., Péntek 20:00

A hét végéig tart az idei Berlinale, a nemzetközi filmes világ egyik legjelentősebb eseménye, amelyen a FIPRESCI, a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége idén Báron Györgyöt delegálta zsűri elnöknek. Vele beszélgettünk a Café Péntekben. A Virág Judit Galériában Róma Budapest címmel nyílt kiállítás, amelyen Csontváry mellett  a legnagyobb magyar festők alkotásain keresztül érthetjük meg, milyen hatással volt Itália a hazai képzőművészetre a huszadik század első felében. A galéria vezetőjét kérdeztük. Egy autizmussal élő fiú édesanyja évek munkájával rájött, mivel tud a legtöbbet segíteni fia élethelyzetén. A kulcsot a filmkészítés jelentette. Gömbösné, Viki mesélte el a történetet. És a Fúga Építészeti és művészeti központban New York-New York 1999-2017-2022-2023 címmel láthatjuk Stalter György fotóművész remek kiállítását, amelynek hátteréről kérdeztük. 

Esti gyors (2024. február 23., péntek 18:15)

Műsorvezetők:
Kárpáti Iván
Selmeci János
Kárpáti János
Hardy Mihály
Dési János
Szénási Sándor

2024. február 23., Péntek 18:15

Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő, a Hintalovon Alapítvány vezetője – Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője bejelentette, hogy érkezik az Orbán Viktor által már ígért új "gyermekvédelmi" törvénycsomag

Bakó Bea EU- és alkotmányjogász – Miért Sulyok Tamás a fidesz köztársasági elnök jelöltje?

Szent-Iványi István külpolitikai szakértő, volt külügyi államtitkár, volt szlovén nagykövet – Svéd-magyar barátság

Arató László, a Klubrádió brüsszeli tudósítója – Melyik pártcsaládba tudna beülni a Fidesz?

Gordon István Lengyelország-szakértő, volt attasé – 137 milliárd euró uniós pénz érkezik Lengyelországba a jövő héten, ezt a Varsóban tárgyaló Ursula von der Leyen bizottsági elnök jelentette be

Székely Róbert, az izraelinfo.com munkatársa – Bemutatta az izraeli miniszterelnök a háború utáni gázai rendezés alapszabályait

A jövő hangjai - generációk találkozása (2024. február 23., péntek 14:00)

Műsorvezető:
Penke Bence

2024. február 23., Péntek 14:00

Az e-sport körül forog ma A jövő hangjai:
Mára egész iparág épült a profi játékosok körül, a versenyszerű számítógépes játékok pedig egyre népszerűbbek. Hogyan alakult a története, mik a jelenlegi trendek, mi a különbség a videójáték és az e-sport között és milyen lehetőségek állnak egy magyar játékos előtt? 
 
Az elmúlt években meg kellett barátkoznunk az esport, vagyis elektronikus sport kifejezéssel. Mára egész iparág épült a profi játékosok körül, a versenyszerű számítógépes játékok pedig egyre növekvő népszerűségnek örvendenek világszerte és Magyarországon is. Hogyan alakult az esport robbanásszerű története és mik a jelenlegi trendek, mi a különbség a videójáték és az esport között, illetve hogy milyen lehetőségek állnak egy magyar játékos előtt? Erről beszélgetett Erről beszélgetett Penke Bence Koncz Máté, hivatásos esport-kommentátorral.

Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral (2024. február 23., péntek 10:05)

Műsorvezetők:
Murányi Tünde
Kálid Artúr

2024. február 23., Péntek 10:05

Klasszikusok újratöltve: miért és hogyan érdemes olvasni ma klasszikus irodalmat, egyáltalán, mit értünk klasszikus irodalmon? - a műsor első felében erről beszélgettünk Molnár Krisztina Rita költővel, íróval, aki Marquez és Bulgakov műveivel érkezett.

Következő vendégünk Gallyas Veronika volt, a Magyar Zsonglőr Egyesület, és az Inspirál Cirkuszközpont alapítója. Vele a szociális és a szabadidős cirkusz társadalmi jelentőségéről beszélgettünk, valamint arról, hogy soha nem késő felkapni a hullaphopp karikát.

Tarr Bence László, kulturális antropológus, buddhista tanító érkezett a stúdióba, akivel Wim Wenders legújabb, Tokióban forgatott filmjéről, a Tökéletes napokról beszéltünk. A film már ott van az Oscar-díj várományosai között.

Végül Szarka Klára fotótörténész volt a vendég, akit a fotóművészet és az álom összefüggéseiről kérdeztünk. Nevezetesen arról, hogy hogyan fér össze ez a két, látszólag távolinak tűnő érzékelés, és mint minden művészet, hogyan merített a fotó is az álmokból.