„Klubrádió“

Keresés az archívumban

Szerepvállalás (2020. november 14., szombat 18:00)

Műsorvezető:
Bíró Bori

2020. november 14., Szombat 18:00

Vendégeink, témáink:

 

- Közel 200 fogyatékossággal élő embernek teszi lehetővé, hogy egy fél napot eltölthessen álmai munkahelyén a Salva Vita Alapítvány kezdeményezésére indult Neked MUNKA, Nekem ÁLOM! programsorozat. A nap célja nem más, mint a fogyatékos jelentkezőknek és az őket fogadó munkáltatóknak platformot teremteni a személyes találkozásra, egymás megismerésére és kölcsönös tapasztalatszerzésre, továbbá felhívni a figyelmet a fogyatékos emberek foglalkoztatásának lehetőségeire.
A programsorozat vezetője, az alapítvány munkatársa, Bencsik Orsolya volt a vendégünk.

- A műsor második felében Vargyas-Tóth Juliannával, a Bátor Tábor programfejlesztési tanácsadójával beszélgettünk, ugyanis új kalandpályát építenek, amelynek kivitelezését közösségi finanszírozásból tervezik fedezni. A súlyosan beteg gyerekek és családjuk számára nyújtott élményterápia alapköve a Bátorkodópálya, amelynek megépítéséhez minden adomány segítséget nyújt.

Eurozóna (2020. november 13., péntek 13:00)

Műsorvezetők:
Zentai Péter
Kárpáti János

2020. november 13., Péntek 13:00

Vendégeink, témáink:

 

Gurzó Ákos, Amerikában élő médiaszakember, újságíró: helyszíni beszámoló az Egyesült Államokból – egyre biztosabb Biden győzelme, miután az újraszámolás is neki kedvez

- Gyarmati István, biztonságpolitikai szakértő: biztonságpolitikai kihívások a világban az amerikai elnökválasztást követően, és a járvány 

- Hegedűs Dániel, a German Marshall Fund elemzője: egyre konkrétabbak a megállapodások a jogállamisági kritériumokról, a lengyel és a magyar fél emiatt költségvetési vétóval fenyeget

- Frankó Csuba Dea, jövőkutató: hogyan lehetséges az, hogy a technológiának köszönhetően, rekordidő alatt sikerül a vakcinát kifejleszteni, miközben a politikában a törzsi állapotokba csúszunk vissza

Esti gyors (2020. november 11., szerda 18:15)

Műsorvezetők:
Dési János
Szénási Sándor
Kárpáti Iván
Selmeci János
Kárpáti János
Hardy Mihály

2020. november 11., Szerda 18:15

Vendégeink, témáink:

 

Magyar György, ügyvéd, az Ellenzéki Együttműködés (ELEGY) alapítója: az új, a hét elején megszerzett felhatalmazását kihasználva a kormány több javaslatot is benyújtott, a választási törvény mellett 9-ik alkalommal módosítanák az alaptörvényt

Mihályi Péter, egészségügyi közgazdász, egyetemi tanár: az elfogadását követően alapjaiban dolgozza át a kormány az orvosok és egészségügyi szakemberek körében nagy port kavart egészségügyi törvényjavaslatot

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke: bár a kormány a 8. évfolyam fölött digitális oktatást rendelt el, a PSZ, közétett nyílt levelében további szigorításokat várna el

Máté András, nyugdíjas egyetemi docens, az Oktatói Hálózat tagja: a törvényi keretek eddig is biztosították, hogy ne nagyon lehessen hozzányúlni az alapítványi fenntartású egyetemekhez, a struktúrát most az alaptörvénybe is belefoglalná a kormány

Dombos Tamás, a Háttér Társaság ügyvivője: az ombudsmani hivatalba olvasztanák be az eddig külön működő Egyenlő Bánásmód Hatóságot, a terv kritikusai politikai bosszút sejtenek a háttérben

Salát Gergely, Kína szakértő, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense: egyes értékelések szerint kezd magára találni az elmúlt hónapokban látott bukdácsolás után a kínai gazdaság, mi várható Kína és Egyesül Államok kapcsolatában Biden győzelmét követően?

Szerepvállalás (2020. november 07., szombat 18:00)

Műsorvezető:
Bíró Bori

2020. november 07., Szombat 18:00

Vendégeink, témáink:

 

Közel 200 fogyatékossággal élő embernek teszi lehetővé, hogy egy fél napot eltölthessen álmai munkahelyén a Salva Vita Alapítvány kezdeményezésére indult Neked MUNKA, Nekem ÁLOM! programsorozat. A nap célja nem más, mint a fogyatékos jelentkezőknek és az őket fogadó munkáltatóknak platformot teremteni a személyes találkozásra, egymás megismerésére és kölcsönös tapasztalatszerzésre, továbbá felhívni a figyelmet a fogyatékos emberek foglalkoztatásának lehetőségeire. A programsorozat vezetője, az alapítvány munkatársa, Bencsik Orsolya volt a vendégünk.

A műsor második felében Vargyas-Tóth Juliannával, a Bátor Tábor programfejlesztési tanácsadójával beszélgettünkk, ugyanis új kalandpályát építenek, amelynek kivitelezését közösségi finanszírozásból tervezik fedezni. A súlyosan beteg gyerekek és családjuk számára nyújtott élményterápia alapköve a Bátorkodópálya, amelynek megépítéséhez minden adomány segítséget nyújt.

Szerepvállalás (2020. október 24., szombat 18:00)

Műsorvezető:
Bíró Bori

2020. október 24., Szombat 18:00

Vendégeink, témáink:

- Az Európai Fogyatékosságügyi Fórum és az Oracle 2015-ben indította el az európai digitális akadálymentesítés előmozdítása érdekében a digitális hozzáférhetőségi ösztöndíját. Célja, hogy felhívja a figyelmet a témára az európai egyetemek körében, és ösztönözze az akadálymentesség biztosítását informatikai tanterveikben. Hosszú távon remélik, hogy Európában jelentős számú digitális akadálymentesítési szakember fog tevékenykedni és hozzájárulni, hogy az innovációban mindenki részt vehessen. Idén magyar kutató: Dezső Renáta, a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem doktorandusza kapta az ösztöndíjat. Ő volt műsorunk első vendége.

- A NIOK Alapítvány ötödik alkalommal adta át a Civil Díjakat, 9 kategóriában díjazták 2019 legsikeresebb kezdeményezéseit. Adásunkban a 'Legnagyobb hatású projekt' díját elhozó Arany Iránytű Program mutatkozott be, amelyet a dunaújvárosi Pentelei Mentálhigiénés Általános Iskola, Szakképző Iskola és Gimnázium alapítványa működtet. A program az érzelmileg vagy értelmileg sérült, tanulási motivációjukat vesztett, kudarcokkal terhelt diákok iskolán belüli mentálhigiénés rehabilitációs és előkészítő programja. Scheili Renáta, a NIOK programvezetője mesélt erről.

Café Péntek (2020. október 09., péntek 20:00)

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2020. október 09., Péntek 20:00

Vendégeink, témáink:

- Gál Katalin, a MEKEKE elnőke: A napokban a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete kétszer is kénytelen volt tiltakozni az ellen, ami a Meseország mindenkié című könyvvel történt.

Molnár Piroska: Kvittek vagyunk - címmel jelent meg az a beszélgető könyv, amelyben Bíró Kriszta kérdezi Molnár Piroskát 

- Salamon András, a Lumiere Iskola létrehozója, tulajdonosa: Az SZFE -n történtek miatt új helyzetbe kerül a film- és színművészek képzése. Milyen együttműködésre, segítségre számíthatnak a színfősök más magyar színész-és filmesképzőktől?

Szabó G. Ádám, filmkritikus: A "Martin Eden” című olasz, francia, német film Jack London azonos című regényéből készült.

Szigeti Szilvia a több mint húsz éve létező esemény létrehozója: "Határtalan Design  - címmel sikerült újra megszervezni a 14 országból meghívott több, mint 150 tárgy bemutatását, ezúttal a Kiscelli romtemplom helységeiben. 

Hosszabbítás (2020. október 06., kedd 15:00)

Műsorvezetők:
Rév Dániel
Farkasvölgyi Gábor

2020. október 06., Kedd 15:00

Vendégeink, témáink:

- A Hosszabbítás adása a labdarúgás és Marosi Gergely körül forogott. Kiváló újságíró barátunkat ezúttal azért hívtuk meg a műsorba, hogy kicsit közelebbről - és szakavatott szem segítségével - vizsgáljuk meg a Fradi BL-szereplését és a közelgő csoportkörös mérkőzéseit, valamint, hogy kibeszéljük mi várhat a Szoboszlai Dominik nélkül felálló magyar labdarúgó-válogatottra a bolgárok elleni Eb-pótselejtezőn.

Örömzene (2020. szeptember 29., kedd 21:00)

Műsorvezető:
Ámon Betti

2020. szeptember 29., Kedd 21:00

Vendégeink, témáink:

Soós Imre-, és Junior Prima-díjas színész 3 évvel ezelőtt indította el zenei (rap) projectjét NoÁr művésznéven, amelynek fő célja a figyelemfelhívás olyan közleti problémákra, amelyek bántják igazságérzetét. Dalai, különösen a fiatalok körében nagyon népszerűek, az üzenet átmegy, és ezzel párhuzamosan elismert aktivistaként tekintenek rá. A műsorban beszélünk az oktatás szabadságáról, a gyermekbántalmazásról, a migrációról, a természetvédelemről, és természetesen színművészi pályafutásáról is.

Szerepvállalás (2020. szeptember 26., szombat 18:00)

Műsorvezető:
Bíró Bori

2020. szeptember 26., Szombat 18:00

Vendégeink, témáink:

- A kisebb helyiközösségek önkéntes kezdeményezéseitől a civil szervezeteken át az állami fenntartású intézményekig, egyre többen ismerik fel az önkéntes programokban rejlőlehetőségeket és az önkéntesekkel való együttműködés pozitív hatását.
Mindezek mellett évről-évre nő azon vállalatok száma, melyek fizikai munkán vagyszaktudás átadásán alapuló vállalati önkéntes programokat valósítanak meg. Ezen nem mindennapi erőfeszítések elismerésére az Önkéntes Központ Alapítvány idénis meghirdeti az „Önkéntességért Díj” pályázatot.
Az idei év a Covid vírus megjelenése és megfékezésére hozott intézkedések miatt az önkéntesség terén is több változást hozott. A díj pályázati kiírásával ezért arra biztatnak mindenkit, hogy a járványhelyzethez kapcsolódó önkéntes programokkal is pályázzon. F. Tóth András, az alapítvány ügyvezető igazgatója beszélt a részletekről.

- Szeptember 10-én, az Öngyilkosság Megelőzésének Világnapján indította Fontos vagy! címmel új kampányát a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány.
A szervezet segélyvonalát naponta három olyan 24 év alatti fiatal hívja, akinek öngyilkossági gondolatai vannak. A projekt célja, hogy felhívja a figyelmet a fiatalkori öngyilkosság-prevenciófontosságára, és segítsen a lelki problémákkal küzdő fiataloknak abban, hogy idejében felismerjék, ha segítségre van szükségük. Az alapítvány szakmai vezetőjével, R. Csekeő Borbálával beszélgetünk.

Utcafront (2020. szeptember 26., szombat 17:00)

Műsorvezető:
Rózsa Péter

2020. szeptember 26., Szombat 17:00

Vendégeink, témáink:

- Prenzlauer Bergbe, Berlin egyik legszínesebb, multikulturális negyedébe látogattunk el Sylvester Ádám idegenvezetésével.

- Erzsébet-kilátó – ez már Kelecsényi Kristóf építésztörténész budapesti célpontja.

- Maradunk Verőcén, az egykori Nógrádverőcén, ahol Torma Tamás az Ybl által tervezett Dunai-parti támfal mellett, még több építészetikuriózumra hívta fel a figyelmünket.

- Magaslesen az egykori MÁV Járműjavító épületéről, ami ma Eiffel Műhelyház-ként a magyar operajátszás impozáns háttérintézményelett. A vezető tervezővel, Marosi Miklóssal együtt jártuk be képzeletben a labirintust.

Futurisztikusutazás Dohában, a Ben van Berkel által tervezett metróállomásokközött – Kozár Alexandra érkezett ezzel a különleges ajánlattal.

 

Reggeli gyors/Reggeli személy (2020. szeptember 14., hétfő 09:00): Egeresi Zoltán

Műsorvezetők:
Dési János
Panxnotded Miklós
Szénási Sándor
Para-Kovács Imre
Lampé Ágnes

2020. szeptember 14., Hétfő 09:00

Szénási Sándor vendége Egeresi Zoltán Törökország-szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának munkatársa. A témák: A Földközi-tenger keleti területének gázmezei, melyeket Törökország magának követel, és most török, görög, francia flották demonstrálnak a környéken; Törökország líbiai szerepvállalása; a török-amerikai kapcsolat; illetve a török vírushelyzet, mely hivatalosan 300.000 beteget jelent egy 85 milliós országban, ami nem rossz, de sokan nem hiszik el. Mennyire hat ez Erdogan népszerűségére?

Világtalálkozó (2020. szeptember 12., szombat 12:00): Lázár Kati és Katz Dávid

Műsorvezető:
Kadarkai Endre

2020. szeptember 12., Szombat 12:00

A Világtalálkozó szombat déli adásában itt lesz Lázár Kati, aki önmagát komikus tragikának nevezi. 47 éve van a színi pályán, részese a kaposvári színház legendás évtizedeinek is. Párjául az internet kellemetlenkedő riporterét, Katz Dávidot hívtuk. Ő az, aki mindenkit provokál és zavarba hoz. Férfiként még a műkörmöket is kipróbálta - milliós nézettséggel.
E héten velük beszélget a műsorvezető, Kadarkai Endre.

Reggeli gyors/Reggeli személy (2020. augusztus 10., hétfő 09:00): Magyar Bálint

Műsorvezetők:
Dési János
Panxnotded Miklós
Szénási Sándor
Para-Kovács Imre
Lampé Ágnes

2020. augusztus 10., Hétfő 09:00

Szénási Sándor vendége Magyar Bálint szociológus, egykori oktatási miniszter volt, akit a nemrég Kozák Mártonnal közösen jelzett, az ÉS-ben megjelent "Ha nem tetszik a rendszer - A rendszerkritikai alapállás stratégiája" című publicisztikája, ami afféle útmutató kezdő ellenzéki kihívóknak - erről beszélgettek a műsorban. A kormánykritikai alapállást rendszerkritikai alapállásnak kell felváltania - ez az írás üzenete.

Szerepvállalás (2020. augusztus 08., szombat 18:00)

Műsorvezető:
Bíró Bori

2020. augusztus 08., Szombat 18:00

Témáink:

Két csodálatos embert mutattunk be. Kettőjüket a szociális szakma legrangosabb elismerése, a Jószolgálat-díj köti össze.

Elsőként az 'Önkéntesen végzettszociális munka – egyéni kategória' díjazottjával, Molnár Imrénével, vagy ahogy mindenki hívja, Ancival beszélgettünk.. Anci a paksi erőműben dolgozott, és 18 éve, főállása mellett kezdett önkéntesként segíteni a hajléktalanokon és szegényeken. Az évek során számossegítő és támogató csatlakozott hozzá, és megalapították az Önzetlenül Segítők Paks Nonprofit Alapítványt, amely azóta is rengeteget tesz a rászorulókért.

Utána az életműdíjas Csipák Péterné Irénke volt vendégünk, aki két évtizede a hivatásos nevelőszülő-képzéssel foglalkozó FÉSZEK Egyesület elnöke. Irénke és férje voltak az első hazai átmeneti befogadók, otthonukban legalább 150 gyermek élt.

Megbeszéljük... (2020. augusztus 04., kedd 16:00)

Műsorvezetők:
Bolgár György
Dési János
Szénási Sándor

2020. augusztus 04., Kedd 16:00

Témáink:

- Tamás Gáspár Miklós filozófus, publicista 

- Vidnyánszky, az SZFE és Gyurcsány Karsai László történész:  Reagálás Szakályra: na akkor most idegenrendészeti eljárás volt a kamenyec-podolszki eljárás vagy sem?

Draskovics Tibor, a BKK igazgatóságának elnöke: tartalmi hibákra hivatkozva visszadobta a közbeszerzési hatóság a Lánchíd-tendert

Hosszabbítás (2020. augusztus 04., kedd 15:00)

Műsorvezetők:
Rév Dániel
Farkasvölgyi Gábor

2020. augusztus 04., Kedd 15:00

Témáink:

Augusztus első hetében újabb két fontos sportesemény-sorozat indul újra. A hét második felében folytatódnak az európai futball márciusban félbehagyott kiemelt sorozatai, a Bajnokok Ligája és az Európa-liga.Arról, hogy a teljesen különböző állapotban lévő csapatok küzdelme hogyan folytatódhat, Mártha Bence szakíróval beszélgetünk.

Már hétfőn elkezdődött Palermóban az első hivatalos női tenisztorna, amelyet a leállás óta megrendeznek. A női teniszszezon várható alakulásáról, illetve a megrendezni kívánt két Grand Slam-torna sorsáról Szántó Petrát, az Eurosport kommentátorát kérdeztük.

Szerepvállalás (2020. augusztus 01., szombat 18:00)

Műsorvezető:
Bíró Bori

2020. augusztus 01., Szombat 18:00

Témáink:

Negyedik alkalommal ítélte oda a Jószolgálat-díj zsűrije a szociális szakma legrangosabb díját. A felhívásra több mint 800 jelölés érkezett, és 10 elismerést osztottak ki. Két díjazottat mutattunk be.

Zaveczki Tibort, aki a miskolci Kívánság Program nevű karitatív kezdeményezés alapítója. A programban hátrányos helyzetű gyerekek kívánságait váltják valóra. Nem tárgyakat, hanem élményeket adnak. A kiválasztás során elsősorban a rászorultságra figyelnek, hogy a gyerek életében a lehető legnagyobb változást lehessen előidézni.

Második vendégünk Oberth József volt, a Józan Babák önsegítő csoport alapítója. A klub 2006 óta segíti a szerhasználó, gyerekvállalásra készülő vagy kisbabás nőket. Egy fejlesztésnek köszönhetően már átmeneti bentlakásos otthont is tudnak nyújtani a leginkább veszélyeztetett kisbabás mamáknak, hogy egyben tudják tartani családjukat.

Világtalálkozó (2020. augusztus 01., szombat 12:00): Péterfy-Novák Éva és Kemény Dénes

Műsorvezető:
Kadarkai Endre

2020. augusztus 01., Szombat 12:00

A Világtalálkozó szombat déli adásában vendégünk lesz Péterfy-Novák Éva írónő, aki személyes veszteségeit könyveibe foglalta, a bántalmazott és kiszolgáltatott női sorsokért pedig minden platformon szót emel. És elfogadta Kadarkai Endre meghívását Kemény Dénes edzőlegenda is, aki világverő férfi vízilabda válogatottjával három olimpiáról is aranyéremmel tért haza, Sorsok és drámák, veszteségek és örömkönnyek - komoly érzelmeket kínál ez az egy óránk is.

Világtalálkozó (2020. július 25., szombat 12:00): Prokopp Dóra és Szacsvay László

Műsorvezető:
Kadarkai Endre

2020. július 25., Szombat 12:00

A Világtalálkozó adásában itt lesz velünk Szacsvay László, a Nemzet Színésze, a Katona József Színház alapító tagja, immáron 38 éve. Az utóbbi években az élet alaposan megpróbálta, több betegséget is leküzdött. És itt lesz Prokopp Dóra, akit az ország a Szerencsekerék háziasszonyaként ismert meg. A 2000-es évek elejétől több tévécsatorna vezérigazgatója volt. Jelenleg üzletasszony és négy gyermek édesanyja. Aki rádiós gyerekszereplőként egykor maga is kacérkodott a színészi hivatással.

Világtalálkozó (2020. július 11., szombat 12:00): Babarczy Eszter és Csonka András

Műsorvezető:
Kadarkai Endre

2020. július 11., Szombat 12:00

Az egyik vendég Babarczy Eszter kultúrtörténész, akinek mindenről megvan a véleménye, publicisztikái gyakran gerjesztenek vitákat. Mellé pedig a szórakoztató világ színes egyéniségét hívtuk: Csonka András színészt, énekest.
Mi most kicsit komolyabban mélypontokról, veszteségekről, apai árnyékokról, felejtésekről is beszélgetünk.
 

Reggeli gyors/Reggeli személy (2020. július 07., kedd 09:00): Fodor Tamás

Műsorvezetők:
Dési János
Panxnotded Miklós
Szénási Sándor
Para-Kovács Imre
Lampé Ágnes

2020. július 07., Kedd 09:00

Dési János beszélgetőtársa Fodor Tamás - Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező, a Stúdió K Színház alapítója, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja - volt.

A beszélgetés apropóját a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítása adta, de nem erről az ügyről akartuk faggatni, hanem arról, hogyan látja általában a színészi szakma múltját, jelenét és helyzetét, vagy éppen a művészi szabadság korlátozhatatlanságát. Az adás hanganyaga: https://www.klubradio.hu/archivum/reggeli-gyorsreggeli-szemely-2020-julius-07-kedd-0900-11607

Reggeli gyors/Reggeli személy (2020. július 02., csütörtök 09:00): Mikecz Dániel és L. László János

Műsorvezetők:
Dési János
Panxnotded Miklós
Szénási Sándor
Para-Kovács Imre
Lampé Ágnes

2020. július 02., Csütörtök 09:00

Lampé Ágnes vendégei:

Mikecz Dániel, a Republikon Intézet vezető kutatója, akivel a politikai közösségimédia-használatról beszélgettek, melyben mintha kisebb irányváltás volna megfigyelhető a kormányfő kommunikációs csapata részéről. A cél a közélet iránt kevéssé érdeklődők bevonása, ezért újfajta hangnemet és újabb platformokat igyekeznek használni. Orbán Viktor uborkakovászolásának híre a Karmelita kolostorban olyanokhoz is eljutott, akik amúgy nemigen olvasnak közéleti tartalmakat. A cél: az erős, de emberarcú politikus bemutatása - nemcsak a politikai uborkaszezonban.

L. László János, a már több mint 150 számnál tartó, nemrég SozialMarie-díjat nyert Nyomtass Te is! főszerkesztője mesélt a kezdeményezés sikereiről, kihívásairól és tapasztalatairól. Céljuk, hogy kistelepüléseken élőket érjenek el valódi hírekkel, ahová a kormányzati kommunikáción kívül viszonylag kevés politikai tartalom jut el.

Reggeli gyors/Reggeli személy (2020. június 12., péntek 09:00): Pomázi Gyula és Lukács Balázs András

Műsorvezetők:
Dési János
Panxnotded Miklós
Szénási Sándor
Para-Kovács Imre
Lampé Ágnes

2020. június 12., Péntek 09:00

Pálinkás-Szüts Róbert vendégei:

- A hamisítás elleni világnapot követően Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület elnökhelyettese mondta el, hogy a hamis termékek vásárlása milyen nemzetgazdasági károkat okoz, ezzel ugyanis normálisan működő cégek dolgozói veszítik el a munkájukat.

- Lukács Balázs András, a DKI (Duna-kutató Intézet) Vizes Élőhelyek Funkcionális Ökológiai Kutatócsoport biológus kutatója arról beszélt, milyen következményei lehetnek a kevés csapadéknak az ország egyes területeire - egy ilyen száraz tavasz után egyes következményeket már látni is lehet.

Reggeli gyors/Reggeli személy (2020. június 10., szerda 09:00): Haris Andrea és Klaniczay Péter, valamint Kiss Eszter

Műsorvezetők:
Dési János
Panxnotded Miklós
Szénási Sándor
Para-Kovács Imre
Lampé Ágnes

2020. június 10., Szerda 09:00

Para-Kovács Imre beszélgetőtársai:

- a RÉKE (Régi Épületek Kutatóinak Egyesülete) két tagja, dr. Haris Andrea és Klaniczay Péter, akiket arról kérdezett, hogyan látják a hazai műemlékek védelmének helyzetét. A kulturális örökség védelméről szóló törvény változására épp a RÉKE hívta fel a figyelmet.

Kiss Eszter, a Habitat For Humanity Magyarország kommunikációs menedzsere, akit a szervezet új kampányáról kérdezett, mely a magyarországi lakáshelyzete, különösen az albérletpiacra fókuszált. Két korábbi petíciós kampány után egy integrált szakpolitikai kiadvánnyal jelentkeztek azzal a céllal, hogy a hazai albérletpiac igazságosabb és átláthatóbb legyen.

Reggeli gyors/Reggeli személy (2020. június 08., hétfő 09:00): Pilz Olivér és Ungváry Krisztián

Műsorvezetők:
Dési János
Panxnotded Miklós
Szénási Sándor
Para-Kovács Imre
Lampé Ágnes

2020. június 08., Hétfő 09:00

Szénási Sándor első vendége Pilz Olivér, a miskolci Hermann Ottó Gimnázium Közalkalmazotti Tanácsának elnöke, matematika-fizika-biológia szakos tanár volt, aki kollégáival nemrég egy nyílt levelet fogalmazott meg, amiben a pusztuló oktatásra, illetve annak következményeire és veszélyeire hívta fel a figyelmet. A pedagógusnap után arról is kérdeztük őt, hogyan látja azt a folyamatot, amelyben a pedagógusok elveszítik a közalkalmazotti státuszukat, cserébe magasabb bért kapnak - ha kapnak.

A második vendég Ungváry Krisztián történész volt, akinek nemrég jelent meg cikke Ami fáj, és aminek nem kellene fájnia címmel Trianon 100. évfordulója kapcsán. 

Több fontos változásnak is történnie kellene ahhoz kül- és belföldön, hogy enyhüljenek Trianon káros következményei, és ne folytatódjon tovább száz év múltán is a károkozás. Nem az elvesztett szántókat, bányákat kellene fájlalni, hanem a más államok fennhatósága alá kényszerített magyarok elnyomását, kultúrájának fokozatos kiszorítását. De meg kellene szűnnie a belpolitikai hergelésnek, is, annak, hogy a kormányoldal az ellenzéket kizárná a nemzetből. Bár a mai ellenzék egy részének, főleg az MSZP-nek vannak mulasztásai a határon túli magyarok kapcsán, ez ügyben nem lehet egy kalap alá venni a baloldalt – mondta Ungváry Krisztián történész.

Anno Budapest (2020. május 17., vasárnap 14:00): Én és a segédmotorkerékpárom

Műsorvezető:
Panxnotded Miklós

2020. május 17., Vasárnap 14:00

Országúton akar hálni? Komár mopeddel kell járni! - szólt a poén a 80-as években. Az Anno Budapest május 17-i adásának témáját a segédmotorkerékpárok - vagy ahogy mi hívtuk, kismotorok - adták. Egy szocialista gyártmányú moped elérhető álom volt a vasfüggöny szomorúbbik oldalán is: vidéki orvosok járták be körzetüket vele, háziasszonyok jártak vele a piacra, de még a gázpalackcserét is meg lehetett oldani, ha jól odagumipókoztuk a járműre. Kamaszok tapasztalták meg 14 évesen a sebesség élményét a Rigán, Verhovinán, Babettán, Simsonon, Tomoson és a többi 50 köbcenti alatti csodajárművön. Egyik-másik modellel rengeteg gond volt, cserébe viszont az otthoni buherakultúra is sokat fejlődött. És ne legyünk igazságtalanok: a csehszlovák Babetta (Jawa) például a szocialista járműipar egyik csúcsa volt: olcsó, könnyű, szép, egyszerű és azt tudta, amire tervezték.

Anno Budapest (2020. május 03., vasárnap 14:00): Milyen volt nőnek lenni a szocializmusban?

Műsorvezető:
Panxnotded Miklós

2020. május 03., Vasárnap 14:00

A szocializmus ígérete az volt, hogy a férfiak és a nők egyenjogúsága megvalósul. Tudjuk jól, ezzel adós maradt - igaz, ez ma sincsen másképp. A Anyák napján azt a témát járja körül Panxnotded Miklós visszaemlékezős interaktív műsorában, hogy milyen is volt nőnek lenni az előző rendszerben. Hívjanak minket, ezúttal lehetőleg inkább a női hallgatók, ők mégiscsak autentikusabbak a témában. Adjunk a gendernek! Jelszavaink: Több nőt! Kevesebb Miklóst!

Vesztegzár - veletek vagyunk (2020. április 20., hétfő 20:00)

Műsorvezetők:
Panxnotded Miklós
Bódy Gergő
Sugár Ágnes
Para-Kovács Imre

2020. április 20., Hétfő 20:00

Hívjanak ma este is: +36 1 387 8452 és +36 1 387 8453

- Krónikus stressz és a karantén pszichoszomatikus jelei. Milyen betegségeket "építünk" a vesztegzár alatt? Vendég: Gerber Erika belgyógyász, pszichoterapeuta
- Gyászolom az elvesztett munkám, lépnem kell, de hogyan tovább? Álláskeresés az otthoni karanténból. Vendég: Repka Ágnes közgazdász, HR-szakértő
- 75. születésnap karanténban. Soltész Rezsőt köszöntjük.
- Karanténszínház: 283 karanténdráma született egy hónap alatt. Vendégünk a pályázat kiírója: Magács László rendező.
- Esti mese felnőtteknek. Napközben: kenu és kerékpározás, éjjel 11-kor: Hrabalt olvas követőinek Epres Attila.

Várja önöket 20:00-tól Sugár Ágnes műsorvezető és Warholik Zoltán szerkesztő.