„Klubrádió

A 2022. május 14-i adás ismétlése:

A SozialMarie a legrégebbi európai társadalmi innováció díj, amely 2005 óta minden évben 15 kiemelkedő projektet díjaz, és a pénzbeli elismerés mellett elsősorban a társadalmi innovációk nyilvános platformját kínálja Közép-Kelet-Európában. A pályázatok Ausztria, Magyarország, Csehország, Szlovákia, Horvátország és Szlovénia területéről érkeznek. A szakmai zsűri hat különböző ország 275 pályázata közül választotta ki az idei három fődíjast és további tizenkét nyertes projektet, köztük három kiváló magyar kezdeményezést. Az adásban közülük kettőt mutattunk be.

Befogadó óvodák a roma gyerekek deszegregációjért dolgozik Budapest VIII. kerületi óvodáiban deszegregációs és inkluzív intézkedések megvalósításával és az óvodapedagógiai módszertan megújításával. A civil szervezetek és az önkormányzat összefogásával a cél egy olyan fenntartható integrációs modell és inkluzív óvodarendszer kialakítása, amely minden gyerek fejlődését támogatja és képes kompenzálni a társadalmi és az etnikai származásból eredő hátrányokat. Kende Ágnes, a Rosa Parks alapítvány szakmai vezetőjeavat be a részletekbe. 

A műsor másodikfelében az Etesd a dokit mutatjuk be, amely gyorsan reagált a COVID-19 világjárvány okozta akut és összetett kihívásra. A projektcsapat személyes és szakmai hálózatait felhasználva azonosította és adaptálta programját, hogy egyszerre több érintett közösséget - az egészségügyi és a gasztronómiai dolgozókat - támogathasson. Megoldásuk válasz egyszerre több társadalmi kihívásra: a járvány okozta egészségügy megnőtt terheire, munkahelyek elvesztésére és az élelmiszer-pazarlásra. A projekt képviselője, Pancsovay Zita lvolt az adás vendége. 

2022. augusztus 20. Szerepvállalás (2022. augusztus 20., szombat 13:00)
24:59
00:00
Műsorvezetők: Bíró Bori Szerkesztők: Bíró Bori