„Klubrádió

Lackfi János József Attila-díjas költő, író, műfordító, szerkesztő tavaly december 24-én szívrohamot kapott, de túlélte. Új életet kapott, amely átgondolásra késztette. Például csökkentette a fellépéseinek számát. Erről is beszélgettünk, de arról is, vajon milyen feladata volt egészen a lemondásáig a köztársasági elnök, Novák Katalin tanácsadó testületében.

Gryllus Vilmos Kossuth- és eMeRTon-díjas zenész, zeneszerző, előadóművész azt vallja, ha kimegy a színpadra, az olyan, mint amikor a csataló meghallja a trombitaszót. Akkor nem lehet nem ott lenni. Gimnazistaként részt vett a Kaláka együttes létrehozásában, amelyben 10 éven át csellózott, verseket zenésített meg és énekelt. Közben a Műegyetemen építész-diplomát szerzett. Először felnőtteknek írta a dalait, később a gyerekeknek is, ismert versek megzenésítése mellett a saját verseiből is.

Mi zajlik az Operettszínházban? Egymás után mondanak fel az ott dolgozó színészeknek, zenészeknek, de olyan is van, aki magától megy el. Makláry László Artisjus-díjas karmester, Érdemes és Kiváló művész negyven éven át volt a Budapesti Operettszínház zeneigazgatója, őt idén februárban küldték el. Pedig a főigazgató ígérete úgy szólt, neki mindig lesz helye az Operettben.

Az Irie Maffia zenekar egykori alapító basszusgitárosa, Havas Miklós egy ideje Mikoo néven dolgozik szólóban saját dalain. Producerkedik, például Walko With Love-ja is a nevéhez fűződik. Egy éve Franciaországban él, ott próbál szerencsét.

Eötvös Péter kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, zenepedagógus, karmester, századunk legelismertebb kortárs operaszerzője, idén március 15. alkalmából kapta meg a Kossuth-nagydíjat. 2024. március 24-én 80 évesen ment el. Tizennégy évesen Kodály Zoltán maga vette fel a Zeneakadémia különleges tehetségek osztályába, ahol zeneszerzői tanulmányokat folytatott, majd 22 éves korától ösztöndíjjal karmesternek tanult Kölnben. Az elmúlt évtizedekben a világ legnagyobb zenekarait dirigálta, többek közt a Berlini, a Müncheni, a Londoni és a Bécsi Filharmonikusokat, első vendégkarmestere volt a Budapesti Fesztiválzenekarnak és a Nemzeti Filharmonikus Zenekarnak. Fim- és színházi kísérőzenék komponálásával is foglalkozott. Alapítványokat hozott létre a fiatal zeneszerzők támogatására. Rá emlékeztünk.

 
2024. március 30. Klubdélelőtt (2024. március 30., szombat 09:00)
159:31
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa