„Klubrádió

Rényi András művészettörténész, esztéta, egyetemi tanár, kutatási területe, többek között immár ötven éve Rembrandt. A 70. születésnapján köszöntöttük, de ezt előttünk megtette az ELTE Művészettörténeti Intézete is, ahol konferenciát szerveztek a tiszteletére...

Gát János 17 évesen átszökött a jugoszláv–olasz határon, Izraelbe egy olasz hajó illegális utasaként érkezett. Két év után Franciaországba ment, onnan öt év elteltével Amerikába. 1993 óta képzőművészeti galériája van New Yorkban, jelenleg Manhattanban él.

Szabó P. Szilveszter 1996-óta a Budapesti Operettszínház tagja, közben elvégezte a Színház- és Filmművészeti Egyetemet. Indult az Operettszínház vezetésére kiírt pályázaton, ahol azzal az indoklással utasították el, miszerint nem igazolta megfelelően a szakmai gyakorlatát. Arról nem beszélve, hogy még a nevét is rosszul tudták és mondták, amit ő joggal sérelmezett.

Csák József operaénekes, a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán szerzett diplomát, ott lett tanársegéd, jelenleg egyetemi docens, rajzolást, festést és építészeti tervezést tanít. 1980-ban építészetelméletből doktori címet szerzett. Tanári munkája mellett aktívan fest, több önálló és csoportos kiállításon vett már részt. Jelenleg a rendszeresen fellépő Budafok-Tétényi Opera-és Dalstúdió vezetésével is foglalkozik.

Kovács Johanna festőművész egy kiállítása kapcsán írta. "Én vagyok a második generáció, és nehezen élem meg a rokonaim hiányát. Egy dolog beakadt abból, amit apám mondott a munkaszolgálati éveiről: az emberi méltóság elvesztése volt számára a legrosszabb. Anyukám egész életére rányomták a bélyegüket az auschwitzi embertelen körülmények... Egész életemben az a művészi forma izgatott, amivel a hiányt és az embertelenséget tudnám kifejezni. A műveim címei formálisak, nem számítanak. A múlt vastagon folytatódik a mai valóságban…

 
2023. október 28. Klubdélelőtt (2023. október 28., szombat 09:00)
159:24
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa