„Klubrádió

Erzsébetváros polgármesterét 2009 februárjában vették őrizetbe, majd helyezték előzetes letartóztatásba. Az erzsébetvárosi ingatlanpanama kapcsán hűtlen kezelés miatt emeltek vádat ellene. A vádpontok közt százmilliós csalástól kezdve kerékbilincsek levetetéséig sokféle bűncselekmény szerepel. Márciusban azonban a Kúria megsemmisítette az összes, őt eddig elmarasztaló ítéletet és kimondta: törvénysértések sora történt.

Az időközben ledoktorált és immáron Dr. Hunvald György néven szereplő egykori politikus így summázta a végkifejletet: „A felülvizsgálati indítványomnak megfelelően hatályon kívül helyezték a büntető ítéleteimet, amelyek az ügyészség 2016-os perújítása nyomán születtek, és megszüntették az ügyészség indítványára ellenem kezdeményezett perújítási eljárást. Hét éven keresztül három bíróságnak, nyolc bírónak és két ügyésznek hiába mondtam és ismételgettem minduntalan, hogy törvénytelen eljárást folytattak le ellenem, nem ért semmit. Hét évet vettek el az életemből.”

Lázadni veletek akartam! Három, Romániában élő fiú Ceaușescu-diktatúra alatti történetét meséli el a színdarab és igen fontos kérdéseket feszeget. Minden elhangzó mondat mögött ott lapul a tegnapi diktatúra árnyképe, és eközben a néző kénytelen magának is feltenni a kérdéseket, ártatlanságról, felelősségvállalásról, megszállottságról, no meg persze a lázadás mibenlétéről. Vendégünk volt a rendező, aki maga is játszik a darabban, Sebestyén Aba.

Török Ádám Fonogram-életműdíjas, Máté Péter-díjas fuvolista, énekes – akit a világ 12 legjobb fuvolistája közé választottak – a május 8-án az Erkel Színházban tartandó életműkoncertjére készült. Április 18-án, álmában érte a halál. Ahogy az utolsó interjújában mondta, igen, elmúlt 75 éves, de lélekben fiatal és hippi maradt. Gőzhajó, Vissza a városba, Kell a barátság című dalai, és újabban, tizenkét év óta Bartók Béla művei, többféle felfogásban feledhetetlenné teszik. „Hé, ember, mondom, ember! Az utat járom én, mert ha nem tudnád, az út királya voltam s maradok én!” –énekelte. Török Ádámot május 12-én fél kettőtől kísérhetjük utolsó útjára az Óbudai temetőben.

Dr. Hamar Péter 1969-ben végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, majd filmesztétikából egyetemi doktori címet szerzett. Tanított, volt iskolaigazgató, mellette folyamatosan írt, közel száz cikke jelent meg folyóiratokban, irodalmi és filmes antológiákban. Ma már inkább előtérbe kerültek Móricz Zsigmondról szóló kutatásai, és az abból született könyvei, tanulmányai. Nyolcvanadik születésnapján köszöntöttük.

Zalakovács József festőművész, egyetemi tanár Kottáztatás című kiállításának képei a régmúltat, az "Aranykor” hangulatát elevenítették meg. A művész alkotás közbeni feltörő érzelmi világával, amit elrejtett a családi örökségből származó 1900-as évekből származó kották hangjai között.  

2023. április 22. Klubdélelőtt (2023. április 22., szombat 09:00)
158:17
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa