„Klubrádió

Marine Le Pen látogatása Orbánnál a vonakodás hosszú szakaszát követte, a magyar kormányfő ugyanis egy darabig nem akart a francia Nemzeti Gyűlés elnökével közösködni. Le Pen azt mondta, ő itt nem klónokat, hanem szövetségeseket keres egy erős új frakcióhoz az Európai Parlamentben. Hegedűs Dániel külpolitikai szakértővel, a German Marshall Fund elemzőjével beszélgettünk.

Európa, mondhatni, frászban várta, hogy mi lesz télen az elmaradó gázszállítások, és brutális áremelkedések után: a dolgot sokan az Északi Áramlat 2 még nem teljes engedélyezésével kötötték össze. De Putyin most engedett, a lekötött gáz jön, az ár beszakadt. Mi történt? Holoda Attila energetikai szakértőt kérdeztük.

A Magyar Nemzeti Bank által publikált adatok szerint a lakosság hónapok óta hat százalék körülinek érzékeli az inflációt. Ez körülbelül egy százalékkal magasabb, mint a jegybank prognózisa. A legnagyobb növekedés az üzemanyagárak elszállása miatt van, de az élelmiszerért, különösen alapcikkekért  is jóval többet kell fizetni mint egy évvel , vagy akárcsak egy hónappal ezelőtt. Józsa Márta a lakosság tényleges érzékelésére volt kíváncsi, és elment néhány piacra hétvégi bevásárlásra.

Bekeményített az Európai Bíróság Lengyelországgal szemben és napi 1 millió eurós büntetést szabott ki rá, mivel nem teljesítette a bírói "fegyelmi kamara" megszüntetését előíró határozatot. Mindez történt azok után, hogy a lengyel alkotmánybíróság felülbírálta az uniós jogot és kimondta a lengyel alkotmány primátusát. Két olyan lengyel jogkutatót kérdeztünk meg minderről, akik már nem a hazájukban dolgoznak, de a hazájukért és a független igazságszolgáltatásért. Csernyánszky Judit összeállítását is hallhatták.

És megbeszéltük a hét eseményeit, György Zsomborral, a Magyar Hang főszerkesztőjével és Rab Lászlóval, a Mozgó Világ lapszerkesztőjével és Bolgár Györggyel.

 
 
2021. október 30. Hetes Stúdió (2021. október 30., szombat 15:00)
49:48
00:00
Műsorvezetők: Hardy Mihály, Dési János, Szénási Sándor, Neuman Gábor, Gergely Zsófia Szerkesztők: Bálint Judit, Bálint Judit, Herskovits Eszter