„Klubrádió

Előválasztás, előválasztás és előválasztás. Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom ellenzéki előválasztási miniszterelnök-jelöltje, a voksolás második fordulójának első napján, azaz október 10-én, vasárnap közzétett egy videót a közösségi oldalán, amelyben egyrészt szavazásra buzdít, másrészt arról is beszél, hogy ha DK-s riválisa, Dobrev Klára nyer, akkor Orbán Viktor, akit az ellenzék a közös jelöltjével szeretne legyőzni, nyugodtan alhat. Márki-Zay azt is gondolja, hogy épp ezért Dobrev mellett nem csak a DK, hanem a Fidesz is mozgósítani fog, így egymillió forintot ajánlott fel azoknak, akik választási csalásról tesznek bejelentést, és azt bizonyítani is tudják.

Minderre a Demokratikus Koalíció (DK) szóvivője, Barkóczi Balázs közleményben válaszolt, amelyben azt írta: „Nincs kétségünk afelől, hogy ahol valaki egymillió forintot ajánl fel egy lejáratókampány részeként a 'bizonyítékért' ott akadnak majd olyan tisztességtelen emberek, akik akár ennek a töredékéért is vállalni fogják, hogy lejárassák az előválasztás legesélyesebb jelöltjét. Ezért nem szabad ilyet csinálni.”

Másik témánk, amiről a hallgatóink véleményét kérdeztük, hogy a második forduló első napján Jászapátiban hiába mentek szavazni az előzetesen kijelölt és meghirdetett szavazópontra a választók, ott nem tudtak róla, hogy náluk előválasztás lenne, és elhajtották őket. Az épületben sajtóinformációk szerint épp MSZP-s pártbuli zajlott.

Demszky Gábor volt főpolgármester, egykori SZDSZ-es politikus nyilvánosan indokolta meg, miért a DK miniszterelnök-jelöltjét támogatja az előválasztás második fordulójában. Azt nyilatkozta, bár nem tervezte, hogy az előválasztási küzdelemben megszólal, és egyik pártnak sem tagja, a DK-ra vagy annak jelöltjeire pedig korábban soha nem szavazott, most azonban, a második fordulóban mégis Dobrev Klárára fog voksolni. Szerinte ugyanis Dobrev az, „aki hibátlan érveléssel és utólagos magyarázkodási kényszer nélkül, profi politikusként képviseli mindazokat az európai értékeket, amelyeket magam is vallok. Ezek közül legfontosabb talán az emberi méltóság tisztelete, ami minden embert megillet vallástól, nemzeti hová tartozástól és szexuális orientációtól függetlenül.” Ezen kívül Demszky azt is érvként említi, hogy „Dobrev Klára mind a 19 megyében első helyen végzett az előválasztáson, ami azért volt lehetséges, mert a DK, az ellenzék legjobban szervezett pártja, amelynek aktivistái ++felszántották az országot++ a párt programját hirdető jelöltjeikkel”.

78 ezren szavaztak az ellenzéki előválasztás második fordulójának első napján. Ugyanaznap a Momentum leváltotta pártelnöki posztjáról Fekete-Győr Andrást. Bod Péter Ákos közgazdász, egyetemi tanár, volt jegybankelnök, az Antal-kormány volt ipari és kereskedelmi minisztere pedig arról beszélt, elképzelhetőnek tartja, hogy nem az lesz a miniszterelnök ellenzéki győzelem esetén, aki megnyeri az előválasztást. Az elemző szerint ugyanis nincs közjogi jelentősége az előválasztásnak, a kormányfő ugyanis úgyis az lesz, akit a parlamenti többség erre megválaszt. A Republikon Intézet pedig azt közölte, szeptemberi kutatása alapján látható, hogy az előválasztás első fordulója sikeres volt, csökkent a pártválasztásukban bizonytalanok aránya a lakosságban, az ellenzék növelni tudta népszerűségi előnyét a Fidesz-KDNP-vel szemben.

Ezekről beszélgettünk hallgatóinkkal.

Ossza meg véleményét velünk a minden hétköznap más-más felvetett témáról. Hívjon minket és beszélgessen műsorvezetőnkkel!

A műsor telefonszámai: 06 1/387-8452, 06 1/387-8453               

2021. október 11. Ezitta Fórum (2021. október 11., hétfő 12:15)
44:20
00:00
Műsorvezetők: Hardy Mihály, Bódy Gergő, Neuman Gábor